Portparol UIO osumnjičen za pronevjeru i pranje novca :: Semberija INFO ::

 

Portparol UIO osumnjičen za pronevjeru i pranje novca


BANjALUKA - Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) podnijeli su juče krivičnu prijavu protiv portparola Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratka Kovačevića zbog sumnje da je ovu instituciju oštetio za oko 63.000 maraka, potvrđeno je za “Glas Srpske” iz SIPA.

- Protiv lica R. K. podnesen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog sumnje da je počinio krivično djelo pronevjera u službi i krivično djelo pranje novca. Osumnjičeni se tereti da je u svojstvu načelnika Odjeljenja za komunikacije UIO BiH u dužem periodu od institucije u kojoj radi naplaćivao putne troškove i naknadu za odvojeni život, iako na to nije imao pravo - potvrđeno je iz SIPA za naš list.

Iz ove policijske agencije su precizirali da je Ratko Kovačević kao mjesto boravka prijavio Istočno Sarajevo i na konto toga naplaćivao putne troškove i naknadu za odvojeni život.

- Istragom je utvrđeno da osumnjičeni u svom vlasništvu ima dvije stambene jedinice u Banjaluci te da je u jednoj od njih i boravio sve vrijeme za koje je od UIO naplaćivao putne troškove i naknadu za odvojeni život, čime je UIO oštetio za oko 63.000 KM. Inspektori UIO su istraživali i navode da je R. K. nezakonito koristio službeni automobil u dane vikenda, ali ti navodi su odbačeni, jer je ustanovljeno da on ima pravo na dvadesetčetvoročasovno korišćenje službenog vozila - precizirano je iz SIPA.

Prema tvrdnjama našeg izvora iz vrha UIO, inspektori ove policijske agencije prije nekoliko mjeseci su završili istražne radnje u ovom predmetu, ali zamjenik direktora UIO Đuro Knežević je odugovlačio sa slanjem izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv Ratka Kovačevića.

- Predmet je bio u ladici, dok se s njim nije upoznao novi direktor SIPA Darko Ćulum, koji je naredio da izvještaj bude poslat tužilaštvu. Što se tiče SIPA, inspektori su završili posao i sada tužioci treba da odluče da li će donijeti odluku o obustavi istrage ili podići optužnicu. U svakom slučaju ovo nije jedini slučaj gdje se na isti način nanosi šteta institucijama, jer veliki broj funkcionera i državnih službenika radi isto što i Kovačević. Javna je tajna da brojni funkcioneri u institucijama BiH odmah po dolasku na funkciju kupe nekretninu u Sarajevu ili Istočnom Sarajevu u kojoj borave, a kao mjesto boravka prijave Banjaluku, Zenicu, Mostar ili drugo mjesto iz kojeg dolaze i naplaćuju putne troškove i naknadu za odvojeni život - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je podnošenje krivične prijave protiv portparola UIO svojevrsna opomena svim funkcionerima da prestanu sa pomenutom praksom, jer će se u suprotnom naći na meti SIPA.

Kovačević je za “Glas Srpske” kratko rekao da nije upoznat sa prijavom SIPA i da ne želi da je komentariše dok ne dobije zvaničnu potvrdu.

Glas Srpske