PARASTOS SRBIMA NA VLAŠIĆU POKUŠALI SPRIJEČITI BOŠNjACI SA RATNIM ZASTAVAMA (FOTO) :: Semberija INFO ::

 

PARASTOS SRBIMA NA VLAŠIĆU POKUŠALI SPRIJEČITI BOŠNjACI SA RATNIM ZASTAVAMA (FOTO)


Parastos na platou Meokrnje na Vlašiću za 21 srpskog borca koje su ubili pripadnici muslimanskih snaga u proteklom ratu danas je pokušalo da spriječi stotinjak Bošnjaka, koji su stigli sa ratnim zastavama tzv. Armije BiH.

Do većih incidenta nije došlo zbog pribranosti učesnika okupljanja i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji nisu nasjeli na provokaciju Bošnjaka jer su donijeli ratne zastave na mjesto velikog stradanja srpskih boraca, javio je dopisnik Srne.

Ovo mjesto na platou Vlašića pripada Republici Srpskoj i tu se već drugu godinu služi parastos za 21 srpskog borca koji su stradali u muslimanskim ofanzivama na ovu kotu 1992. i 1994. godine.

Međutim, danas su se pojavili i pripadnici bošnjačke nacionalnosti da bi na istom platou na Vlašiću obilježili stradanje pripadnika takozvane Armije BiH u proteklom ratu, kao i učesnika NOR-a.


Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović istakao da je ovo poslije 28 godina drugi dolazak na Meokrnje, mjesto velikog stradanja srpskih boraca, te najavio da će se u budućnosti svake godine na današnji dan okupljati na ovom mjestu.

- Junaštvo srpskih boraca koji su branili Meokrnje nikada neće biti zaboravljeno. Nastojaćemo da zajedničkim snagama sa rukovodstvom opštine Kotor Varoš podignemo spomen-obilježje i postavimo zastavu Republike Srpske na ovo mjesto stradanja - rekao je Savanović.


Parastosu srpskim borcima prisustvovali su uži članovi porodica poginulih, te njihovi saborci, koji su učestvovali u borbama za Meokrnje 1992. i 1994. godine.

Tada je, braneći granicu opštine Kotor Varoš, ranjeno 18 boraca 22. Pješadijske brigade, a tri su zarobljena.
Iako je ta tačka izgubljena, dalja ofanziva neprijateljskih muslimanskih snaga prema Kotor Varošu je zaustavljena i konsolidovana je linija odbrane, koja je očuvana do završetka rata.

Parastos je služio protojerej Stanoja Zeljković, a vijence su na spomen-obilježje položili zamjenik načelnika opštine Kotor Varoš Mladen Trivunović i predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović.

 
Na Meokrnju su život za odbranu Republike Srpske položili Zoran /21/ i Jovan Đekanović /37/, Milenko /43/ i Ljubomir Stojanović /29/, Stamenko /34/ i Dragan Smiljić /33/, Zoran Cicmanović /30/, Ljuboja Gavrić /36/, Mladenko Gelić /25/, Slobodan Jurić /26/, Branislav Kragić /25/, Željko Marković /20/, Marinko Pejić /22/, Aleksa Tepić /41/, Blagoja Joldžić /38/, Neđo Đuranović /33/, Novo Čupić /36/, Stamenko Babić /36/, Velibor Katana /20/, Tomo Kerezović /35/ i Dragomir Sakan /35/.

(SRNA)