KORONA VIRUS :: Semberija INFO ::

 

KORONA VIRUS


Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske održao je 100 sastanaka Štaba za vanredne situacije, otkako je polovinom marta 2020. godine formiran, s ciljem preventivnog djelovanja ove  institucije u borbi protiv virusa korona.

Štab je donio desetine naredbi i stotine zaključaka i preporuka koju su postajali obavezujući,  za odgovarajuće postupanje, za sve zaposlene u Fondu, kao i sva lica koja imaju potrebu da u svojstvu  stranaka borave u službenim prostorijama Fonda.

Donošenje naredbi, zaključaka i preporuka i njihovo provođenje za cilj ima zaštitu zdravlja zaposlenih, kako na radnom mjestu, tako i van radnog mjesta, te zaštitu zdravlja svih lica koja borave u prostorijama Fonda, radi obavljanja određenih  poslova i postupaka.

Od uvođenja vanredne situacije uzrokovane virusom korona 17.03.2020. godine ukupno je 117 radnika Fonda ili 19,83% odsustvovalo s posla u određenom periodu,zbog obolijevanja, samoizolacije, izolacije ili boravka u karantinu i bolnici. Od ukupno 117 radnika na koje se odnosio korona virus 14 radnika ili 11,96% je bilo pozitivno na korona virus, 47 radnika ili 40,17%  je boravilo u dvonedeljnoj izolaciji, a 56 ili 57,87% u samoizolaciji.U odnosiu na ukupan broj zaposlenih do sada je u Fondu evidentirano 14 radnika ili 2,37% pozitivnih na korona virus.

Od pojave korona virusa do sada, u proteklih blizu šest mjeseci, potrebno je naglasiti,  sve organizacion jedinice Fonda (filijale, poslovnice, Centralna slušba) radile su bez prekida i bile na usluzi kako korisnicima prava, tako i osiguranicima, uplatiocima doprinosa i drugim organima i institucijama u Republici Srpskoj i inostranstvu.

Štab za varedne situacije Fonda PIO je, djelujući preventivno, zajedno sa zaposlenima spriječio nastajanje klastera i ulaska virusa u instituciju, a svih 14 pozitivnih na virus došli su iz porodičnih klastera.