Kinezi zainteresovani za investicije u Republici Srpskoj :: Semberija INFO ::

 

Kinezi zainteresovani za investicije u Republici Srpskoj


Predstavnici uglednih kineskih kompanija "China Construction Front Group" i "Dahua Technology" posjetili su Bijeljinu gdje su razgovarali sa direktorom JU "Vode Srpske" Miroslavom Milovanovićem i zamjenikom gradonačelnika Bijeljine Markom Mihajlovićem o mogućnostima poslovne saradnje i investicija na području Semberije i cijele Republike Srpske. Na sastanku koji je održan u prostorijama JU "Vode Srpske" Bijeljina konstatovano je da su kompanije iz prijateljske Kine dobrodošle u Republiku Srpsku i da postoje velike mogućnosti za međusobnu saradnju.



Jing Fei, izvršni direktor kineske državne kompanije "China Construction Front Group", istakao je da je ova kompanija svjetski lider u građevinskoj industriji, u poslovima niskogradnje i visokogradnje, i da posluje na svim kontinentima.

- U Evropi trenutno imamo najviše poslova u Njemačkoj, Rusiji, Rumuniji i Srbiji i zainteresovani smo da proširimo naše poslove i u Republici Srpskoj i BiH. Naša kompanija posjeduje sve međunarodne licence za radove niskogradnje i visokogradnje, od izgradnje metroa i autoputeva, do gradnje visokih zgrada. Ponosni smo na naše projekte po kojima smo postali prepoznatljivi u svijetu. U Šenženu smo izgradili najviše zgradu u Kini visine 600 metara, dok smo u Rusiji podigli najviše zgradu u Evropi visine 400 metara, kaže izvršni direktor "China Construction Front Group".

Teri Sun iz "Dahua Technology" naglasio je da je njegova kompanija druga u svijetu u oblasti tehnologije video nadzora, a bave se i poslovima IT tehnologija. Istakao je da "Dahua Technology" ima veliki broj poslovnih partnera u Srbiji i da postoji interesovanje za poslovnu saradnju sa Republikom Srpskom i drugim zemljama u regionu.

Direktor JU "Vode Srpske" Bijeljina Miroslav Milovanović istakao je da Republika Srpska ima veliko poštovanje prema Kini i kompanijama iz ove zemlje.
- Republika Srpska ima izuzetno dobru institucionalnu i poslovnu saradnju sa Kinom i sigurno je da će ta saradnja u budućnosti biti još bolja. Neke kineske kompanije već rade u Republici Srpskoj. Postoji veliko interesovanje sa njihove strane i mi ćemo razmotriti sve mogućnosti saradnje. Vjerujem da ćemo u narednom periodu imati više investicija. Za Republiku Srpsku su novi poslovi, zapošljavanje i nova radna mjesta najvažnija tema, kaže Milovanović.

Zamjenik gradonačelnika Bijeljine Marko Mihajlović poželio je dobrodošlicu predstavnicima kineskih kompanija i poručio da su grad Bijeljina i cijela Republika Srpska otvoreni za saradnju sa kineskim partnerima.
- U narednom periodu ćemo organizovati nove sastanke i prezentacije s ciljem da uspostavimo konkretnu saradnju sa kineskim kompanijama na području grada Bijeljina. Kineske kompanije imaju veliku ekspanziju i pokazali su da su najbolji u svijetu u pogledu investicija i poslovanja. Siguran sam da će donijeti kvalitet više na našem tržištu, kako u Bijeljini, tako i u cijeloj Republici Srpskoj i BiH.

​Vode Srpske