Patrijarh Irinej pozvao na ljubav, praštanje i razumijevanje :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Irinej pozvao na ljubav, praštanje i razumijevanje


Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je u Božićnoj poslanici da je rođenje Sina Božjeg za hrišćane centralni, ključni i najvažniji događaj svjetske istorije, te da njegov smisao u apsolutnoj mjeri utemeljuje hrišćanski način života i hrišćanski pogled na svijet.
 
,,Isticanje jevanđelskih temelja pravoslavne vere nikada nije suvišno, jer smo svi skloni da, gotovo neprimetno, u veru unosimo sopstvene stavove. Naročito lako se to dešava sa sudovima i stavovima sveta i vremena u kome živimo i vrlo često njima prosuđujemo Jevanđelje i njima tumačimo događaje iz istorije spasenja. A za hrišćane je jedino suprotan postupak ispravan.  Jevanđelje, smisao događaja iz istorije spasenja i evharistijsko iskustvo života u Crkvi, temelje našu veru i sude svetu i svakoj istorijskoj i civilizacijskoj epohi'', navedeno je u Poslanici.
 
U Božićnoj poslanici posebno je istaknuto blagodarenje, jer ,,ko ne želi ili nije sposoban da blagodari, verovatno ne može ništa od hrišćanske vere da dokuči''.
 
,,Ako smo neblagodarni, smatramo da nikome ništa nismo dužni i da nam sve pripada po našim sopstvenim zaslugama. U tom slučaju ne dugujemo ništa svojim roditeljima i precima, društvu u kome živimo, bližnjima sa kojima živimo, a ponajmanje smo dužni Bogu. Tako se manifestuje životni etos krajnje samoživosti koji prepoznajemo i u vremenu u kome živimo. A i te kako smo dužni i precima, i roditeljima, i društvu čiji smo deo, a posebno Bogu'', piše u Božićnoj poslanici koja je objavljena na veb-sajtu Srpske Pravoslavne Crkve.
 
Nova, 2019. godina, važna je za SPC i zbog jubileja – osamsto godina od dobijanja autokefalije, a patrijarh srpski Irinej pozvao je vjernike da posebnu brigu pokažu prema braći i sestrama na Kosovu i Metohiji, a osvrnuo se i na dešavanja u Makedoniji i Crnoj Gori.
 
,,Sa pastirkom brigom i odgovornošću pozivamo našu braću i sestre u Makedoniji, koji su u raskolu, da u duhu Hristove ljubavi shvate da je autokefalija isključivo crkvena institucija i da ona treba da doprinosi napretku i učvršćivanju jedinstva među pomesnim Pravoslavnim Crkvama. Isti poziv upućujemo i onima koji govore o nekakvoj 'Crnogorskoj Crkvi', koji ostaju slepi kod očiju jer ne vide drevnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku'', poručio je patrijarh srpski Irinej.
 
Uz sveradosni božićni pozdrav Mir Božji – Hristos se rodi, patrijarh Irinej je pozvao sve ljude na međusobno razumijevanje, ljubav i praštanje.  
 
A.Lj.