Crnadak: Dodik da povuče čestitku Lukašenku :: Semberija INFO ::

 

Crnadak: Dodik da povuče čestitku Lukašenku


„Nakon što je Republika Srbija podržala Deklaraciju Evropske unije o izborima u Bjelorusiji, još jednom pozivam srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da povuče čestitku Aleksandru Lukašenku, koji je očigledno predsjedničke izbore dobio koristeći pritiske, ucjene, nasilje i druge nedemokratske metode“, rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a i nekadašnji ministar inostranih poslova BiH.
 
Crnadak kaže da Republika Srpska treba da ostane uz Srbiju kada su važne spoljnopolitičke teme u pitanju, kao što je odbijanje priznanja Kosova, ali i da nema razloga da Republika Srpska ide putem izolacije, podržavajuci Lukašenka i suprotstavljajući se i Beogradu i Briselu i Vašingtonu.
 
„Za Republiku Srpsku je važno da svaki njen građanin ima pravo na slobodan izbor, da niko ne smije da ga ucjenjuje i uslovljava kako će glasati, da opozicija mora biti slobodna u vršenju svojih aktivnosti, te da je bilo kakva represija neprihvatljiva. Zato Republika Srpska treba podržati Deklaraciju EU, a srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, treba da inicira da to bude i zvaničan stav Predsjedništva BiH“, dodaje Crnadak.
 
On kaže da je to ponašanje Milorada Dodika posebno pogrešno u kontekstu današnjeg sastanka u Beogradu, gdje su Republika Srbija i predsjednik Vučić dali punu podršku Republici Srpskoj i najavili značajne infrastrukturne projekte, jer nema nikakve potrebe da se na pitanju stanja u Bjelorusiji zvanična Banja Luka suprotstavlja Beogradu i nanosi štetu evropskim ambicijama i Republike Srbije i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. 
 
 
Informativna služba PDP-a