Zašto Njemačka želi ruski, a ne američki gas? :: Semberija INFO ::

 

Zašto Njemačka želi ruski, a ne američki gas?


Berlin - Evropskim državama se ne isplati da kupuju američki tečni prirodni gas, jer će biti skuplji nego gas iz Rusije.

To kaže ministar energetike, infrastrukture i digitalnih tehnologija njemačkog regiona Meklenburg – Zapadna Pomeranija Kristijan Pegel, prenosi RT Dojč.

Prema njegovim riječima, prevođenje gasa u tečno stanje i logistički troškovi značajno povećavaju cijenu američkog gasa. Pegel je istakao da u Vašingtonu zbog toga strahuju da njihov proizvod neće izdržati konkurenciju.

Njemački ministar dodaje da pritisak Bijele kuće na izgradnju gasovoda Severni tok 2 zabrinjava kompanije i akcionare.

"Vjerovatno bi sada na dnu Baltičkog mora trebalo da 'leži' oko 10 milijardi evra, tako da sva zainteresovana lica imaju razloga da završe projekat", rekao je on, a prenosi Sputnjik.

Pegel ističe da se pokušaji Vašingtona da osujeti izgradnju Sjevernog toka 2 ne dopada svim evropskim zemljama.

"Mislim da u Evropi postoji usaglašeno mišljenje – uznemiravajuće je ako se neka država van regiona Baltičkog mora miješa u suverenitet evropske bezbjednosti snabdijevanja", rekao je on.

Pegel je zaključio da postupci Vašingtona samo doprinose konsolidaciji Evrope kada je riječ o tom pitanju.

Ranije je šef komiteta njemačkog Bundestaga za energetiku Klaus Ernst rekao televiziji RT da je nedopustivo da, jedna država, kao što su SAD, govori drugoj suverenoj državi ili suverenoj EU šta da radi, kako da riješava pitanje sopstvene energetske bezbjednosti. Političar je primjetio da je to „u suprotnosti sa bilo kakvim razumnim odnosom".

Ranije je njemačka kompanija Uniper, jedan od evropskih partnera Sjevernog toka 2, saopštila je da smatra da postoji mogućnost da bi projekat izgradnje gasovoda, zbog očekivanih novih američkih sankcija, mogao da bude odložen ili da se uopšte ne završi.

Američki Stejt department je prije toga uključio Sjeverni tok 2 i Turski tok u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema riječima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mjere koje su predviđene Zakonom o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija.

Glas Srpske