Konstituisan novi saziv Sobranja Sjeverne Makedonije :: Semberija INFO ::

 

Konstituisan novi saziv Sobranja Sjeverne Makedonije


U Skoplju je u utorak, 4. avgusta konstituisan 10. saziv parlamenta Sjeverne Makedonije (Sobranja) verifikovanjem mandata novim poslanicimai.  

Sobranje je formirano posljednjeg dana zakonskog roka. Predsjednik nije izabran jer još nije formirana vladajuća većina, a do njenog sastavljanja će predsjedavati dosadašnji predsjednik Talat Džaferi.

Iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Sjeverne Makedonije (SDSM), stranke koja je pobijedila na vanrednim parmentarnim izborima, najavili su da  4. avgusta počinju pregovore za formiranje nove koalicione vlade.

Konstitutivna sjednica, 10. po redu, parlamenta Sjeverne Makedonije je zbog posebnih mjera i protokola za Kovid-19 održana u velikoj svečanoj sali “pod kupolom”, umjesto u plenarnoj dvorani. Svima koji su ušli u zgradu na ulazu je izmjerena temperatura, a bio je ograničen i broj medija koji su mogli da prate sjednicu. 

Na vanrednim izborima 15. Jula učestvovalo je 15 lista koalicija i stranaka, a najviše mandata u parlamentu sa 120 mjesta dobila je vladajuća SDSM – 46.

Slijede najveća opoziciona partija VMRO DPMNE sa 44 i najveća albanska partija Demokratska unija za integracije (DUI) sa 15 poslanika.

Koalicija Alijansa za Albance – Alternativa ima 12 poslanika u novom sazivu Sobranja, partija “Ljevica” dva, a Demokratska partija Albanaca jednog poslanika.

Nakon konstituisanja parlamenta, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je dužan da u roku od deset dana da mandat za sastavljanje vlade kandidatu stranke koja osigura većinu, a taj kandidat ima 20 dana da podnese prijedlog i sastav svog kabineta. 

Semberija info