SZO I UN ZABRINUTI ZBOG BIH :: Semberija INFO ::

 

SZO I UN ZABRINUTI ZBOG BIH


Misije Svjetske zdravstvene organizacije u Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini izrazile su zabrinutost zbog povećanog broja slučajeva zaraze koronavirusom u ovoj zemlji.

Stoga su pozvali vlasti da povećaju testiranja i praćenje kontakata kako bi obuzdale epidemiju.

U zajedničkoj izjavi koordinatorke UN u BiH Ingrid Mekdonald i direktora kancelarije SZO Viktora Olsavskog, navodi se da su te dvije međunarodne agencije ,,zabrinute izvještajima zdravstvenih ustanova širom BiH o dostizanju krajnjih kapaciteta s posljednjim oštrim rastom broja slučajeva kovida 19”.

Iz SZO i UN navode da bi vlasti trebalo da “prošire kapacitete za testiranje i praćenje kontakata, uključujući kapacitete zdravstvenih ustanova, kao i da pojačaju podršku specijaliziranim zdravstvenim radnicima.

,,Jedan od najvažnijih alata za suzbijanje širenja virusa je praćenje kontakata. Praćenje je temelj odgovora na širenje zaraza od ospica do dečje paralize, od ebole do, sada, kovida 19. Vidjeli smo u drugim zemljama kako se ovaj virus može staviti pod kontrolu agresivnim i ciljanim taktikama strogim traženjem, izolacijom i tretmanom infekcija”, stoji u zajedničkoj izjavi.

Oni su naveli da će se vlasti i društvo suočiti s većim iskušenjima nakon početka školske godine te su ocijenili kako velika odgovornost leži i na građanima koji se trebaju pridržavati osnovnih epidemioloških mjera poput održavanja higijene, držanja razmaka i nošenja maski.

Semberija info