SELMO CIKOTIĆ NOVI MINISTAR BEZBJEDNOSTI U SAVJETU MINISTARA :: Semberija INFO ::

 

SELMO CIKOTIĆ NOVI MINISTAR BEZBJEDNOSTI U SAVJETU MINISTARA


Novi ministar bezbjednosti u Savjetu ministara je Selmo Cikotić, kadar SDA.

Osim matične stranke, njegov izbor podržali su poslanici SNSD-a, DF-a i SBB-a.

Poslanici HDZ-a bili su protiv jer smatraju da je Cikotić imao nečasnu ulogu u protjerivanju i nestanku Hrvata iz Bugojna. Cikotić je predložen nakon što je početkom juna ove godine, tadašnji ministar Fahrudin Radončić podnio ostavku.

U prvoj izjavi za medije, Cikotić je rekao da će njegov prioritet biti rješavanje migranstke krize.

Ratni oficir tzv. Armije RBiH, poslijeratni pisac kvazinaučnog djela u kojem Republiku Srpsku naziva genocidnom, drugi put ulazi u Savjet ministara, ovaj put kao ministar bezbjednosti.

Hrvatski poslanici osporavaju njegov izbor, tvvrde da Tužilaštvo BiH nije završilo istragu protiv njega,za ratni zločin. Ipak, nisu imali dovoljno ruku da spriječe Cikotićevo imenovanje.

Kada Hrvati Bugojna iščekuju ekshumaciju na Rostovu, imajući u vidu 15.000 prognanih Hrvata, šta drugo reći nego da je to dodavanje soli na ranu ne samo Hrvatima središnje Bosne nego svima - rekla je Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

To je onaj isti Selmo Cikotić koji je bio ministar odbrane, bio je i zamjenik ministra odbrane i tada su ga podržali poslanici HDZ-a a sada neće jer provode politiku koju su promovisali da ne podrže nijedan prijedlog SDA - istakao Adil Osmanović, šef Kluba SDA u Predstavničkom domu PS BiH.

U SNSD-u i nisu baš sretni imenovanjem Selme Cikotića, objašnjavaju da su podržali njegov izbor samo zbog toga da se konačno završi proces realizacije rezultata opštih izbora 2018. godine na bazi prijedloga koje dostave stranke pobjednice.

Kao što ste čuli od predsjedavjućeg Savjeta ministara, taj prijedlog je prošao sve provjere i ako se u međuvremenu pojave novi dokazi onda je spreman da pokrene obrnut proces od ovog danas - napomenula je Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Opozicioni poslanici iz Republike Srpske kritikovali su SNSD zbog podrške Selmu Cikotiću, podsjećajući da su ranije najavljivali da će biti protiv.

Kada je u pitanju izbor Selme Cikotića, mene iznenađuje stav SNSD-a jer je njihov lider ranije govorio da je izbor Cikotića neprihvatljiv - smatra Dragan Mektić, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Nikada naš lider nije eksplicitno rekao da je neprihvatljiv, već je uslovno rekao da bi mogao da bude neprihvatljiv što je velika razlika, ponavljam da je SNSD za princip da se vlast sastavlja i da stranke pobjednice dostavljajaju prijedloge ne miješaujući se jedna drugoj - istakla je Novaković Bursać.

Nezvanično saznajemo da će nakon izbora Selma Cikotića mnogo lakše ići imenovanje srpskog kadra na mjesto zamjenika direktora u OBA BiH, no i dalje ostaje nejasno kako će se tri vodeće stranke SNSD, HDZ BiH i SDA dogovoriti o čelnoj poziciji u UIO , koju svi svojataju.
 
(RTRS)