POSTIGNUT DOGOVOR NAKON REKORDNOG TRAJANjA SAMITA EVROPSKOG SAVJETA :: Semberija INFO ::

 

POSTIGNUT DOGOVOR NAKON REKORDNOG TRAJANjA SAMITA EVROPSKOG SAVJETA


U cik zore nakon četvrte uzastopne neprospavane noći, na društvenim mrežama odjeknula je vijest- dogovor je postignut!

I službeno najduže zasijedanje Evropskog savjeta završilo je usvajanjem Fonda za oporavak Evropske unije za sljedeće generacije i Višegodišnjeg financijskog okvira kojim se definišu sredstva za sedmogodišnji period EU.

U sklopu tih instrumenata državama članicama ukupno će biti na raspolaganju 1,824 milijarde evra, od čega će 750 milijardi ostati u okviru fonda za oporavak od krize uzrokovane korona virusom, kako je i inicijalno bilo planirano, dok će 1, 074 biti omogućeno putem novog budžeta EU.
 
Obim bespovratnih sredstava i povoljnih kredita, jedna od najvećih polemičkih tačaka tokom maratonskih pregovora u Briselu, i dalje je u korist bespovratnih sredstava, čak 390 milijardi evra biće članicama na raspolaganju putem grantova, dok će im se ostatak odobriti u obliku povoljnih kredita.

Države članice će vratiti sredstva zadužena na međunarodnom tržištu kapitala najkasnije do 31. decembra 2058. godine.

Najveći dio sredstava, 672.5 milijardi evra, osiguran je za potrebe jačanja i buduće otpornosti ekonomije EU putem programa Recovery and Resilience Facility. Za program ReactEU namijenjeno je 47.5 milijardi evtra, program Horizon 5 milijardi, InvestEU 5,6 milijardi, ruralni razvoj 7,5 milijardi, RescEU 1,9 milijardi, te Fond za pravednu tranziciju 10 milijardi evra.

S druge strane, najveći fokus Višegodišnjeg financijskog okvira biće stavljen na koheziju te zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena kojima je namijenjeno gotovo 70 odsto ukupnog sedmogodišnjeg proračuna.
 
Evropska unija će prvog januara 2021. godine usvojiti Odluku o vlastitim prihodima, za koje analitičari smatraju da će se odnositi na digitalni porez te porez na zagađenje, o kojima će se još raspravljati narednih mjeseci.
Reakcije

"Dobro jutro svima. Uspjeli smo! Evropa je jaka. Evropa je ujedinjena!" izjavio je predsjednik Europskog savjeta nakon što je nešto iza 5.30 časova ujutro na svom Tviter profilu objavio vijest "Dogovor!".
 
Njemačka kancelarka Angela Merkel zadovoljna je postignutim dogovorom, a njen francuski kolega Emanuel Makron ovaj je dan nazvao 'istorijskim za Evropu'.
 
Uprkos tome što se raspravljalo o vezivanju vladavine prava za korištenje fondova EU, Evropski savjet ipak se odlučilo da neće insistirati na tome u ovoj fazi. U zaključcima samita stoji najava da će Evropski savjet u dogledno vrijeme predstaviti režim uslova za korištenje proračunskih sredstava, a da će se na stolu ostaviti i mogućnost uvođenja sankcija usvojenih kvalifikovanom većinom protiv države koja krši vladavinu prava.
"Imam već nekog iskustva jer ovo nije bio moj prvi samit. Istu sam stvar napravio i prije sedam godina. Iskustvo u politici je presudno, pogotovo u ključnim trenucima." izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, koji je i ove godine svojoj zemlji tokom pregovora o financijskom okviru uspio osigurati 'evro više'. Orbanu se na kvalitetnoj saradnji javno zahvalio i poljski premijer Mateuš Moraviecki 

Sledeći koraci

Nakon što se prve reakcije slegnu, Evropski parlament je najavio da će održati vanrednu plenarnu sjednicu koja bi se, po svemu sudeći, trebala održati krajem jula, na kojoj će zastupnici raspravljati o kompromisnom dogovoru Evropskog savjeta. Podsjetimo, Evropski parlament treba dati svoju saglasnost za službeno usvajanje Višegodišnjeg financijskog okvira.

Predsjednik parlamenta David Sasoli pozdravio je istorijski dogovor Evropskog savjeta, ali je naglasio da njegova institucija neće odustati od još ambicioznijeg plana.

Semberija info