DAN PROTIV KOKA KOLE :: Semberija INFO ::

 

DAN PROTIV KOKA KOLE


Danas, 21. jula se obilježava Svjetski dan borbe protiv koka kole. Ovo piće se pije gotovo na cijeloj Planeti, a da li znate da koka kolu možemo da svrstamo u drogu, vrlo je lako navući se na nju, a posljedice su višak kilograma i stomak kao kod trudnice. Najmoćniji brend na svijetu je koka kola. Dnevno se konzumira dvije milijarde njenih proizvoda u 207 država.

Receptura za pravljenje ovog svjetskog napitka je velika tajna. Ako bolje razmislite, zapitajte se zašto je receptura koka kole tajna i zašto niko do sad nije uspio da kopira formulu. Pretpostavlja se da samo dva čovjeka na svijetu znaju formulu, i nikad ne putuju istim avionom. Tajna se čuva.

Smatra se da je kompanija Koka Kola osmislila većinu advertajzing kampanja koje danas poznajemo.

Datum stvaranja koka kole se smatra 8. 5. 1886. kada je apotekar Džon Pemberton probao da napravi lijek za glavobolju. Džon je pomiješao, kao glavne sastojke, ekstakte iz dvije biljke, južnoameričke koke i afričke kole. Ovaj lijek je prodavan po pet centi.

Ubrzo, lijek je postao izuzetno popularan zbog efekata kokaina i kofeina koje je sadržao, i prepisivao se za glavobolju, malaksalost, nedostatak volje, slabost, stomačne tegobe…

Nije ni čudno, jer su tri čaše koka kole imale kokaina u sebi identično jednoj dozi današnjih kokainomana. Pacijenti su se osjećali jačim i poletnijim, a glavobolja je nestajala.

Džon Pemberton je od 1888. godine počeo da prodaje svoj biznis raznim partnerima, među kojima je bio i biznismen Asa Candler, koji konačno, 1891. otkupljuje sva prava uz ukupne troškove od 2.300 dolara.

Početkom 20. (1903.) vijeka koka kola je morala da izbaci kokain iz sastojaka, ali su zato pojačali prisustvo kofeina koji je, takođe, stimulator, ali nije zabranjen. Koka kola sadrži 19,6 mg kofeina u 200 ml tečnosti (jedna čaša).

Od tada koka kola ima sličnu recepturu koju i dalje čuva u tajnosti, ali se shodno savremenim trendovima mijenjaju zaslađivači, čisto da koka kola ne bi zavisila od cijene šećera na tržištu.

Interesantno je to, da je Koka-Kola Kompanija država, sa godišnjim prihodom od preko 48 milijardi dolara bila bi na 76. mjestu od 195 država, znači moćnija od 120 država.

Koka kola je korisna i može se upotrijebiti za gomilu stvari.

Skoro da ne postoji na svijetu, tako koristan proizvod kao što je koka kola. Opravdno, zbog svega što možete uraditi sa koka kolom ona je stekla reputaciju koju ima.

U zagorjelu šerpu sipajte koka kolu tako da pokrije zagorkela mesta, ostavite da dkeluje pola sata, i nakon toga sunđerom uklonite nečistoće.

Ovo je moguće, zahvaljujući kiselini koju koka kola posjeduje.

Kiselina kojom koka kola obiluje možete da očistite novčiće i metalne predmete koje zahvatila rđa i patina, te da im date prvobitni sjaj. Možete koristiti za odvrtanje zarđalih šrafova. Malo ovog pića u saksiju sa cvijećem ili vazu, u značajnoj mjeri će vam oporaviti cvijeće. Sve to zahvaljujući šećeru koji se nalazi u koka koli.

Fosforna kiselina iz koka kole je idealna za uklanjanje masnih mrlja sa vaše odjeće. Biće dovoljno da natopite mrlju petnaestak minuta i da kasnije operete tkaninu na uobičajen način. Odmrzavanje vjetrobranskog stakla sa malo koka kole će vam pomoći da skinete led.

Sa koka kolom možete očistiti prozore. Limunska kiselina koje ima u koka koli omogućava brzo i lako odmašćivanje.

Kola je idealno sredstvo za čišćenja klema na akumulatoru. Ukoliko imate mnogo buba u nekoj prostoriji ili dvorištu jednostavno sipajte koka kolu u činiju i ostavite. Šećer iz koka kole će ih privući, a kiselina ubiti.
Izvjetrelu koka kolu sipajte u kosu i poslije par minuta je isperite i vaše lokne će izgledati savršeno.

Šta se događa u našem tijelu kad popijemo koka kolu?

Deset minuta nakon što popijemo koka kolu unosimo otprilike 10 kafenih kašičica šećera, što je preporučena dnevna doza šećera.

Kad bi odjednom unijeli toliki šećer u organizam bilo bi nam muka. To se ne dešava, jer dovoljna koncentracija fosfatne kiseline ublažava taj efekat.

Dvadeset minuta nakon što popijete koka kolu količina šećera u krvi naglo skače, uzazivajući inzulinsku eksploziju. Jetra tada reaguje tako što sve šećere koje nađe u krvi pretvara u masnoće.

Četrdeset minuta nakon što ste popili koka kolu kofein je u potpunosti apsorbovan. Šire vam se zjenice, raste vam krvni pritisak, vaša jetra pumpa još više šećera u vaš krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani, što sprečava osjećaj vrtoglavice.

Ubrzo nakon toga vaš mozak pojačano proizvodi serotonin koji vas dovodi u blago euforično stanje.

Šezdeset minuta kasnije fosforna kiselina vezuje kalcijum, magnezijum i cink iz crijeva, ubrzavajući rad organizma. Hemijski ovo je smješa velikih količina šećera i zaslađivača, i u ovom periodu je povećano urinarno izlučivanje tečnosti.

Sada izbacujete sav magnezijum, cink i kalcijum koji ste prethodno unijeli ishranom tako neophodne vašem organizmu i kostima.

Uz veoma važne mikroelemente koje ste trebali da apsorbujete, vi izbacujete i ogromnu količinu tečnosti. Dolazi do šećernog kolapsa i jednostavno morate da popravite stanje. Ako ste navikli na koka kolu, to će vam biti najlakši način, a bogami, koka kola baš prija.

Da li znate da koka kolu možemo da svrstamo u drogu, vrlo je lako navući se na nju, a posljedice su višak kilograma i stomak kao kod trudnice.

Semberija info