PRETVARANjE SVETE SOFIJE U DžAMIJU - BOLNO ZA PRAVOSLAVCE :: Semberija INFO ::

 

PRETVARANjE SVETE SOFIJE U DžAMIJU - BOLNO ZA PRAVOSLAVCE


Sinod Ruske pravoslavne crkve izrazio je duboko žaljenje zbog odluke turske vlade da se Hramu Svete Sofije oduzme muzejski status i da se preda muslimanskoj zajednici, ističući da takva odluka nanosi posebnu bol jer za pravoslavlje ovaj hram ima poseban istorijski i duhovni značaj.

Nakon dvodnevnog zasjedanja Svetog Sinoda Ruske pravoslavne crkve koje je završeno danas saopšteno je da navedena odluka turske vlasti vrijeđa religiozna osjećanja miliona hrišćana širom svijeta, što može dovesti do narušavanja međuvjerske ravnoteže i razumijevanja između hrišćana i muslimana, ne samo u Turskoj, već i na drugim mjestima.

U uslovima gdje je hrišćanstvo religija koja se progoni na mnogim mjestima na planeti, kada se nastavlja egzodus hrišćana sa Bliskog Istoka, ova odluka turskih vlasti nanosi poseban bol. Hram Sveta Sofija je sagrađena u čast Hrista Spasitelja, a u svijesti miliona hrišćana i dalje je hram. Za pravoslavnu crkvu ovaj hram ima poseban istorijski i duhovni značaj - ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je navedena odluka turske vlasti donesena bez uzimanja u obzir molbi i jasno izraženog stava poglavara i jeraraha pomjesnih pravoslavnih crkava, predstavnika stranih država, brojnih međunarodnih javnih organizacija i organizacija za ljudska prava, duhovnih lica različitih religija i vjerskih tradicija.

Sinod Ruske pravoslavne crkve navodi da ovako žalostan događaj za Svetu pravoslavnu crkvu pravoslavni svijet dočekuje razjedinjen, što je direktna posljedica antikanonske legalizacije raskola u Ukrajini, a što je "oslabilo našu sposobnost da se zajednički suprotstavimo novim duhovnim prijetnjama i civilizacijskim izazovima".

Sada, u doba rastuće hristijanofobije i sve većeg pritiska sekularnog društva na Crkvu, jedinstvo je neophodno više nego ikad. Pozivamo bratske pomjesne Crkve da, u duhu mira i ljubavi prema Hristu, zajedno tražimo izlaz iz krize - ističe Sinod Ruske pravoslavne crkve.

Ruska pravoslavna crkva izražava nadu da će turske vlasti uložiti potrebne napore da sačuvaju čudom sačuvane neprocjenjive hrišćanske mozaike i da će obezbijediti hrišćanskim hodočasnicima pristup njima.

Izražavajući nadu u dalje očuvanje i jačanje uzajamnog poštovanja i međusobnog razumijevanja među vjernicima različitih svjetskih religija, obraćamo se i svetskoj zajednici pozivom da pruži svu moguću pomoć u očuvanju posebnog statusa hrama Svete Sofije, koji ima neprolazni značaj za sve hrišćane - ističe Sinod Ruske pravoslavne crkve.

Turska je u petak, 10. jula, poništila dekret kojim je Aja Sofija pretvorena u muzej i time joj vratila status džamije. Kao obrazloženje, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan naveo je da ovaj potez predstavlja korak naprijed za Tursku.

(SRNA)