OBILjEŽENO 77 GODINA OD OSLOBOĐENjA PRNjAVORA :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽENO 77 GODINA OD OSLOBOĐENjA PRNjAVORA


Foto: RTRS
Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje narodnim herojima Narodnooslobodilačkog rata u Prnjavoru obilježeno je 75 godina od pobjede nad fašizmom i 77 godina od oslobođenja ove opštine u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti i zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH, koji je šestorici boraca NOR-a uručio medalje.

U borbu za slobodu, kao golobradi mladić 1943. godine krenuo je, danas 95-godišnji, Žarko Kovačević. Prisjetio se ratnog puta, ali i saboraca koji su dali život. Njihovu žrtvu, kaže, ne smijemo prepustiti zaboravu.

Oni mlađi, nažalost, ostali su po planini. Zato smo dobili slobodu. Danas se ljudi poigravaju sa slobodom a to je najveće bogatstvo - rekao je Kovačević.

Sa područja opštine oko 4.500 boraca učestvovalo je u Narodnooslobodilačkom ratu. Njih 700 je život dalo u borbama za slobodu, dok je 1.200 ranjeno.

Opština Prnjavor obilježava događaje važne za prethodni rat, ali polažemo i vijence na spomenik borcima iz Drugog svjetskog rata i tako ne damo da se zaboravi ono što su oni učinili - izjavio je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestendžijanc poručio je da Rusija duboko poštuje ratni trud i podvig boraca NOR-a, koji su uveliko doprinijeli slomu fašizma tokom Drugog svjetskog rata.

Oni su hrabro i odlučno ratovali sa veoma jakim neprijateljem. Zadržali su na ovim prostorima više od 30 neprijateljskih divizija, što je bio ogroman napor, a nesumnjivo je doprinijelo pobjedi Sovjetskog Saveza protiv fašizma - izjavio je Kerestendžijanc 

Prisjetili su se danas Prnjavorčani 1943. godine kada je oslobođen njihov grad.

Neprijateljske formacije okupirale su Prnjavor 9. jula 1943. godine, a opština je oslobođena već narednog dana, 10. jula.

(RTRS)