Saopštenje SDS-a: Oboreni svi svjetski rekordi po cijeni koštanja kilometra autoputa :: Semberija INFO ::

 

Saopštenje SDS-a: Oboreni svi svjetski rekordi po cijeni koštanja kilometra autoputa


Srpska demokratska stranka poziva ministra saobraćaja i veza RS Neđu Trninića da objelodani sve detalje ugovora o izgradnji autoputa Banja Luka – Prijedor, koji je danas (13.12.2018.) potpisan izmeću Vlade Republike Srpske i kineske kompanije "Šandong Internešnal", kako bi se javnost upoznala sa svim aspektima ugovora.
 
Prema onom što je danas ministar Trninić izjavio, građani Republike Srpske će 33 godine, na koliko je koncesija zaključena, morati da izdvoje više od milijardu i sto miliona evra za 42 kilometra autoputa, čime su oboreni svi svjetski rekordi po cijeni koštanja kilometra autoputa. Ovo je duplo skuplje od autoputa Bar – Boljare, koji u Crnoj Gori gradi druga kineska kompanija, a koji ima 42 tunela i 92 mosta i vijadukta.
 
Tražimo od ministra Trninića da objasni iz kojih sredstava će se plaćati 32,5 miliona evra godišnje naknade koliko se Vlada ugovorom obavezala plaćati kinenskom investitoru, ukoliko naplata putarine bude manja od toga iznosa, te da javnosti predoči projekciju prihoda od putarine na budućem autoputa.
 
Naime, Vlada Republike Srpske ovim ugovorom garantuje kineskom koncesionaru broj vozila koji će saobraćati dionicom autoputa Banja Luka – Prijedor i obavezuje se da će iz džepova građana Republike Srpske nadomjestiti sredstva ukoliko naplata putarina bude manja.
 
 Izvor: SDS - Sektor za politiku i medije