Vidovdan, krsna slava OSTA VRS :: Semberija INFO ::

 

Vidovdan, krsna slava OSTA VRS


Кум славе пук М. Бобић( у средини), старјешина храма В.Поповић, протонамјесник(десно), М.Рикић(лијево)
Vidovdan ne samo da je pravoslavni praznik, nego je i značajan datum u istoriji srpskog naroda. To je tragičan datum od kad počinje lagan ali stalan pad snage i moći srpske srednjovjekovne države države. Da se ne upuštamo u ocjenu koja se vojska na Vidovdan  1389. g. sa Gazimestana vratila  kući kao pobjednik, srpska ili turska. Prvi sumrak tog  dana označava i sumrak srednjovjekovne srpske države.  

Generacije srpskog naraštaja  u narednim stoljećima, sanjaće i radiće  na tome da naredne godine Vidovdan dočekaju u obnovljenoj srpskoj državi. Značajan doprinos stvaranju savremene srpske države dala je  dinastija Obrenovići. Kralj Aleksandar Obrenović donosi  15.06. 1889. g. ukaz kojim se Vidovdan proglašava za državni praznik.

Smjenom na srpskom prestolu 1903.g.  i kralj Peter Karađorđević 1904.g. donosi uredbu kojom se Vidovdan proslavlja kao dan pomena svim izginulim srpskim ratnicima od Kosova pa na dalje. Za vrijeme Prvog balkansog rata,sjećanje na Vidovdan 1389.g i kosovski zavjet je  pokretačka snaga Srpske vojske protiv Turske carevine. Po završetku Prvog balkanskog rata, srpska a i inostrana štampa, pišući o pobjedi srpskog oružja, puna je naslova „Kumanovo za Kosovo“.

Vidovdan 1914 g. je upisan u istoriju Srba i kao sudbonosan istorijski datum, jer  je taj datum  označen kao povod za Veliki rat. U redovima Srpske Vojske  Sveti Vid će do 1918.g. biti obilježavan kao svetac zaštitnik vojnika i ratnika, a potom i u Kraljevini SHS i Jugoslaviji će se praznovati sve do kraja Drugog svjetskog rata. Potom nastupa period zaborava na ovaj praznik.

Tek stvaranjem Vojske Republike Srpske 12.05.1992. ova nova vojska srpskog naroda u Bosni i Hercegovini 24.06.1992. donosi zakonsku uredbu kojom se Vidovdan proglašava za krsnu slavu VRS.  U VRS Vidovdan će se slaviti do njenog ukidanja 2006. g. Međutim, 3. pješadijski Republika Srpska puk, kao nasljednik tradicija VRS, nastavlja slaviti Vidovdan.

Na današnji dan u bijeljinskoj kasarni osvećen je i paraklis Svetog despota Stefana Lazarevića Visokog, činosvećenja obavio  je episkop tuzlansko-zvornički gospodin Fotije uz sasluženje većeg broja sveštenstva.

OST-a VRS je organizacija bivših oficira i podoficira VRS  koja je za svoju slavu uzela Vidovdan, smatrajući taj praznik nastavkom tradicije VRS od 1992. g. Gradski odbor OST-a VRS po drugi put u svojem  postojanju u Bijeljini proslavio je svoju krsnu slavu Vidovdan. I ove godine zahvaljujući razumijevanju MO BiH za naše aktivnosti, gradski odbor je  čin lomljenja slavskog kolača obavio u crkvi Svetog Kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u kasarni vojvoda Stepa Stepanović. Kum slave ove godine bio je pukovnik Miroslav Bobić, inače u jednom poratnom periodu i komandant istoimene kasarne.

Potom se pristupilo obavljanju parastosa poginulim i umrlim oficirima u spomen sobi u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu: pukovniku Paravina Milenku komandantu 1.semberske brigade, koji je umro 16.06.1995.g. od posledica ranjavanja, majoru Krsti Nediću komandantu 1.semberske brigade koji je  poginuo 12.05.1995.g. prilikom izvršenja borbenog zadatka, majoru Kovandžić Mići načelniku štaba iste brigade, koji je poginuo  istog datuma kada je poginuo i Krsto Nedić prilikom izvršenja borbenog zadatka. Njih trojica su poginuli ili ranjeni na majevičkom vojištu. Majoru Jovanu Mićiću komandantu 1.semberske brigade koji je umro 13.05.2018.g Komandantu 1.bn. br. „Garda Panteri“ Savić Ljubiši ubijenom u atentatu 07.06.2000.g. Kapetenu Lukić Ratku iz Glavičica, pripadniku 1.semberske brigade, koji je poginuo 04.05.1992.g.u borbenim dejstvima na posavskom vojištu. Poručniku Đurić Mihajlu pripadniku 1.semberske brigade koji je poginuo na posavskom vojištu 23.06.1992.g.

Poštujući naređene higijensko-epidemiološke mjere, sobranju za slavu i parastos  je prisustvovalo minimalni broj članova gradskog odbora. Naša organizacija je nastavljač tradidicije započete prije više od jednog stoljeća, a koja se praznuje u slavu čast i sv.Vida zaštitnika srpskih vojnika i ratnika.. Izreka kaže:“Dok postoji sjećanje na poginulog on živi u našim sjećanjima, kad ga zaboravimo on je po grugi put poginuo“.

Zato, ne zaboravimo naše poginule oficire, očuvajmo sjećanje na njih i Republiku Srpsku za koju su dali svoje živote.Poštovane kolege oficiri, istorija je učiteljica života,ne naučimo li lekcije iz tragične srpske istorije hh stoljeća  istorija će se ponoviti i kazniće nas. Gradski odbor članovima Skupštine OSTA VRS Bijeljina i pripadnicima 3. pješadijskog Republika Srpska puka čestita krsnu slavu Vidovdan.

Čast je služiti otadžbini!                                       

GRADSKI ODBOR  BIJELjINA