DROGA I DALjE OZBILjNO PRIJETI ZDRAVLjU :: Semberija INFO ::

 

DROGA I DALjE OZBILjNO PRIJETI ZDRAVLjU


Svake godine 26. jun se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv  krijumčarenja i zloupotrebe droga, u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kao izraz odlučnosti da se ojača djelovanje i saradnja u cilju oslobađanja međunarodne zajednice od zloupotrebe droga.

I pored kontinuiranih i povećanih napora međunarodne zajednice, problemi vezani za zloupotrebu droga u svijetu i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju javnom zdravlju, bezbjednosti i dobrobiti svakog društva, posebno mladih, kao i da podrivaju društveno-ekonomsku i političku stabilnost i održivi razvoj.

U Republici Srpskoj Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga kao specifično interesorno radno tijelo proteklih godina provela je mnogobrojne aktivnosti sa ciljem prevencije bolesti zavisnika i liječenja zavisnika, kao i smanjenja zloupotrebe opojnih supstanci. Mjere koje se provode sadržane su u Strategiji nadzora nad opojnim drogama i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u Republici Srpskoj (2016-2021) i Operativnom planu.

Predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Instituta za javno zdravstvo RS i zdravstvenih ustanova učestvuju u edukativnim seminarima, radionicama, i treninzima profesionalaca iz oblasti mentalnog zdravlja i bolesti zavisnosti. Organizuju se i edukacije za roditelje, đake i nastavnike.

Semberija info