Podignuta optužnica protiv Tačija i Veseljija - Za šta se terete? :: Semberija INFO ::

 

Podignuta optužnica protiv Tačija i Veseljija - Za šta se terete?


PRIŠTINA - Specijalizovano tužilaštvo je Specijalizovanom vijećima Kosova podnijelo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i još nekoliko biviših pripadnika terotostičke Oslobodilačke vojske Kosova terete za zločine protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje, navodi se u saopštenju Specijalizovanog tužilaštva za ratne zločine OVK na KiM.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

"Optužnica je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi", objašnjavaju u sudu.

Specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usljed kontinuiranih pokušaja Hašim Tačija i Kadri Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća. Oni su, navode, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana vijeća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima su, navode u sudu, pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, prenose Novosti.rs.

Nezavisne novine