Svjetski dan roda - Dan posvećen bijeloj ljepotici :: Semberija INFO ::

 

Svjetski dan roda - Dan posvećen bijeloj ljepotici


Фото - Предраг Левак
Ako niste znali, danas je Svjetski dan roda. Od davnina postoje razne priče i mitovi o rodama. Vjeruje se da one donose sreću, plodnost i prosperitet porodici. U pričama za najmlađe, rode donose i djecu. 



Svjetski dan roda obilježava se 24. juna. Roda je ptica dugih crvenih nogu i dugog crvenog kljuna. Visoka je od 100 do 110 centietara, promjera krila od 195 do 210 centimetara, a masa joj je 2,3 do 4,5 kilogramag. Perje roda je bijelo, s crnim vrhovima i crnim stražnjim rubom krila. Rode se oglašavaju rijetko, ali vrlo je prepoznatljivo wihovo klepetanje kljunom tokom rituala parenja i pozdravljanja partnera pri smjeni na gnijezdu.



Ove bijele ljepotice grade jedno od najvećih i najtežih ptičijih gnijezda. Svijaju ih na krovovima kuća i drugih zgrada, dimnjacima, zidovima, stogovima sijena i slame, telefonskim stubovima, drveću... Kada jednom napravi gnijezdo, roda se obično u njega vraća narednih godina, dajući gnijezdu novi sjaj. Roda je ptica selica. Iz Afrike se na naše prostore obično vraća krajem marta ili početkom aprila.

Gnijezda rode nerijetko dostižu prečnik i veći od dva metra. Ovakvo gnijezdo, posebno tokom zimskih mjeseci, često je skrovište velikog broja malih ptica, zato ih mnogi nazivaju i ptičiji gradovi.

Bijela roda, koja dolazi u naše krajeve, ugrožena je vrsta, a njen opstanak uveliko zavisi od ljudi i od načina života na selu.

Semberija info