​NEOPHODAN OPREZ U BLIZINI BUJIČNIH VODOTOKA :: Semberija INFO ::

 

​NEOPHODAN OPREZ U BLIZINI BUJIČNIH VODOTOKA


Vodostaji većih rijeka u Republici Srpskoj (Sava, Drina, Bosna, Una, Ukrina...) su ispod nivoa proglašenja redovne odbrane od poplava. U noći između ponedjeljka i utorka došlo je do rasta vodostaja samo na rijeci Vrbas na području Banja Luke, i to zbog kontrolisanog ispuštanja vode iz akumulacije HE Bočac.
 
Kako je ranije bilo najavljeno od strane nadležnih službi, zbog obilnih padavina koje su zabilježene proteklih dana došlo je do izlivanja pojedinih bujičnih vodotoka u Republici Srpskoj. Na području Zvornika došlo je do izlivanja rijeka Sapna i Hoča koje su trenutno u stagnaciji. Manje rijeke u Semberiji, Janja, Gnjica i Lukavac, takođe su u stagnaciji. Na području Janje bujica je porušila stari dotrajali most na rijeci Janji. S obzirom da su u toku radovi na uređenju korita rijeke Janje ukupne vrijednosti oko šest miliona maraka u okviru kojih je već izgrađen novi most, stari most će tokom narednih dana biti uklonjen, kako je ranije i planirano.
 
I dalje je neophodan oprez u neposrednom slivu bujičnih vodotoka, naročito u slivovima Drinjače, Križevice, Jadra i Vrbanje.
S obzirom da su i u utorak ujutro zabilježene padavine u centralnom dijelu Republike Srpske i u Podrinju, neophodan je oprez i u slivovima rijeka Usore, Spreče i Rzava.
 
Prema meteorološkim prognoznim modelima, padavine bi trebale da prestanu u većini područja Republike Srpske u utorak do 18 časova, nakon čega se očekuje stabilizacija vodostaja na svim vodotocima u Republici Srpskoj.
 
U svakom slučaju, zbog promjenjivih vremenskih uslova, stručne službe JU ,,Vode Srpske" nastavljaju sa redovnim i pojačanim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima u Republici Srpskoj.