NA KOGA SE ODNOSI TRAMPOVA UREDBA O ZABRANI IMIGRACIJE U SAD? :: Semberija INFO ::

 

NA KOGA SE ODNOSI TRAMPOVA UREDBA O ZABRANI IMIGRACIJE U SAD?


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potpisao je uredbu o privremenom obustavljanju imigracije u Ameriku koja će važiti 60 dana.

Tramp je rekao da je takva mjera donijeta da bi se radna mesta, zbog aktuelne krize uzrokovane pandemijom korona virusa, sačuvala za Amerikance.

Potencijalno, ako Bijela kuća tako odluči u skladu sa epidemiološkom i ekonomskom situacijom, važenje uredbe može i da se produži.

Ko je sve obuhvaćen uredbom?

Prema analizi Instituta za migracionu politiku iz Vašingtona, ova uredba bi mogla da blokira zelene karte za čak 20 hiljada ljudi mjesečno, prenosi Rojters.

Ali, ima i mnogo izutetaka.

Uredbom se privremeno obustavlja imigracija bazirana na porodičnim vezama, takozvano spajanje porodica, ali su od toga izuzeti supružnici onih koji su već u SAD i imaju zelene karte, kao i njihova djeca.

Takođe, neće biti pogođeni oni koji su u procesu dobijanja zelene karte, a već su u Americi.

Obustavlja se imigracija na poslovnoj osnovi, ali uredbom nisu obuhvaćeni radnici koji u Ameriku dolaze sa vizama na određeno vrijeme, kao što su radnici na farmama, ili oni koji dolaze u SAD sa H-1B vizama.

Od primjene uredbe su izuzeti doktori, medicinske sestre i ostali zdravstveni radnici, kao i oni čije se prisustvo u SAD smatra "ključnim" za borbu protiv pandemije.

Uredbom je predviđena suspenzija lutrije za zelenu kartu, preko koje u Ameriku godišnje može da dođe i do 50 hiljada ljudi.

(Glas Amerike)