Pogoršana epidemiološka situacija u Srpskoj, u Srpcu oboljeli djeca i radnici vrtića :: Semberija INFO ::

 

Pogoršana epidemiološka situacija u Srpskoj, u Srpcu oboljeli djeca i radnici vrtića


BANjALUKA - U Republici Srpskoj pogoršana je epidemiološka situacija koja se odnosi na virus korona, a Republički štab za vanredne situacije procijeniće stanje i donijeti odgovarajuće odluke, izjavio je za Srnu vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.


- Institut za javno zdravstvo prati situaciju i adekvanto reaguje. Republički štab za vanredne situacije procijeniće da li je potrebno uvoditi dodatne mjere zaštite ili pooštriti postojeće - rekao je Zeljković.

On kaže da epidemiološka situacija u pojedinim lokalnim zajednicama zahtijeva pooštravanje mjera.

- To će uraditi krizni štabovi na lokalnom nivou nakon analize epidemiološke situacije - dodao je Zeljković.

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa od virusa korona oboljelo je još 60 lica od 376 testiranih. U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je smrtni slučaj od virusa korona, a riječ je o starijoj ženi iz Teslića sa više udruženih oboljenja.

Najviše novozaraženih, njih 12 je na području srbačke opštine, a svi se dovode u vezu sa oboljelim radnicama Dječijeg vrtića „Naša radost" u Srpcu. Među njima su četiri radnice vrtića i osmoro djece, od čega je sedam iz mlađe jasličke a jedno dijete iz mješovite grupe.

Direktor Doma zdravlja Srbac, Mirko Stojić, rekao je da su 23 osobe bile pozitivne na virus korona od petka 19. juna kada je vrtić zatvoren nakon što je zaraženo sedam radnica ove predškolske ustanove.

- Do sada je utvrđeno prisustvo virusa koronakod 13 radnica vrtića i devetoro djece, kao i kod žene srednje životne dobi koja je bila u kontaktu sa zaraženim djetetom. Danas smo testirali još 22 djece, među kojima je jedan broj njih sa izraženim simptomima – rekao je Stojić.

Danas je zasjedao i Štab za vanredne situacije opštine Srbac na kojem je zaključeno da stanje još uvijek nije alarmantno, zbog čega se za sada neće uvoditi oštrije mjere.

- Činjenica je da broj oboljelih drastično uvećan, ali radi se o poznatim kontaktima koji su izolovani još od petka i od tada smo izdali 240 rješenja o kućnoj izolaciji. Ako se virus počne širiti u većoj mjeri, odmah ćemo uvesti strožije mjere na narednoj sjednici štaba ili ako nam to ranije preporuče Institut za javno zdravstvo i Republički štab za vanredne situacije - rekao je načelnik opštine Srbac, Mlađan Dragosavljević.

Kada je riječ o ostalim novozaraženim, deset ih je iz Banjaluke, šest iz Zvornika, po pet iz Kostajnice i Prijedora, po četiri iz Doboja i Gradiške, po dva iz Kotor Varoša i Modriče i po jedna iz Dervente, Kozarske Dubice, Čelinca, Milića, Teslića, Laktaša, Oštre Luke, Novog Grada, Rogatice i Mrkonjić Grada.

U FBiH još 33 zaraženih

U FBiH u protekla 24 časa testirana su 543 uzorka, od kojih su 33 pozitivna na kovid-19, podaci su Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Novi slučajevi registrovani su u Tuzlanskom kantonu, njih 17, u Kantonu Sarajevo 15 i jedan u Unsko-sanskom.

U FBiH do sada je testirano 48.328 uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 1.594 osobe.

Zaključno sa današnjim danom, u FBiH oporavljeno je 996 pacijenta, dok su trenutno aktivna 552 slučaja pozitivna na kovid-19.

Zabilježeno je ukupno 46 smrtnih slučajeva.

Glas Srpske