Upozorenje na pojavu bjesnila u okolini Semberije :: Semberija INFO ::

 

Upozorenje na pojavu bjesnila u okolini Semberije


Veterinarska inspekcija Odjeljenja za inspekcijske poslove Grada Bijeljina obavještava sugrađane da je na teritoriji Republike Srpske, u opštini Srebrenica, evidentiran i laboratorijski potvrđen slučaj bjesnila (Rabies) kod lovačkog psa.
 
Virus bjesnila opstaje u populaciji vukova, tvorova, lisica i drugih divljih životinja, koji su glavni prenosioci zaraze na pse, mačke i ostale sisare. S obzirom na to da je bolest ozbiljna zoonoza, odnosno, da se prenosi na čovjeka ujedom zaražene životinje, sa smrtnim ishodom za čovjeka u preko 97% slučajeva, obavještavamo vlasnike pasa da su, prema Zakonu o veterinarstvu Republike Srpske, obavezni da vakcinišu pse protiv bjesnila, koji su u njihovom vlasništvu.         
 
Takođe, gradska veterinarska inspekcija podsjeća građane da su u obavezi da pse u svom vlasništvu trajno označe mikročipovanjem radi kontrole populacije nevlasničkih (lutalica) i nevakcinisanih pasa, kao i da ih propisno drže tako što će obezbijediti prostor u kome se psi kreću na način da ne ugrožavaju druge ljude i životinje.
 
- Svaki pas koji nije obilježen mikročipom i vakcinisan protiv bjesnila, a zatečen je u posjedu građana, tretiraće se kao nevlasnički pas, sumnjivog i nepoznatog statusa kada je u pitanju bjesnilo. Shodno tome, biće zbrinut od strane Higijeničarske službe Grada, a lice na čijem je posjedu nađen nečipovan pas biće sankcionisano zbog neprijavljivanja napuštene životinje sumnjivog zdravstvenog statusa – upozoravaju iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.
 
U slučaju nepoštovanja navedenih propisa, za fizička lica predviđene su kazne od 500 do 1500 KM, a u slučaju bjesnila životinje, predviđena je i krivična odgovornost za vlasnika psa.
 
Građani svoje pse mogu čipovati i vakcinisati u najbližoj veterinarskoj ambulanti.

Grad Bijeljina