EU daje BiH 20 miliona evra za pomoć poljoprivredi :: Semberija INFO ::

 

EU daje BiH 20 miliona evra za pomoć poljoprivredi


Evropska unija izdvojila je 20 miliona evra za modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Sredstva će biti dostupna u okviru četvorogodišnjeg projekta EU4Agri, koji će podržati oko 2.600 poljoprivredno-prehrambenih proizvođača širom BiH, navodi se u saopštenju Delegacije Evropske unije u BiH.

„Na ovaj način, Evropska unija pruža podršku ovom sektoru ne samo u otvaranju novih radnih mjesta, već očuvanju postojećih i oporavku od posljedica KOVID-19 pandemije“, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 20,25 miliona evra, a provode ga i sufinansiraju sa 250.000 evra sredstava Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).



Podrška poljoprivredno-prehrambenom sektoru biće provedena putem poziva za dodjelu grantova u tri oblasti. Prva će obuhvatiti ulaganje u primarnu proizvodnju i kapacitete za preradu u cilju jačanja tržišne efikasnosti.

Druga se odnosi na jačanje savjetodavnih usluga za unapređenje znanja i razvoj vještina, a treća na jačanje ruralne ekonomije.

Projekat će takođe korisnicima pružiti tehničku pomoć kako bi što uspješnije iskoristili raspoloživa bespovratna sredstva. 

Prvi javni pozivi za dodjelu grantova u okviru projekta EU4Agri planirani su za juli, septembar i oktobar 2020. godine.

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini sredinom maja najavila je provođenje 34 razvojna projekta, vrijedna 4.7 miliona evra kao pomoć sektoru turizma, poljoprivredno-prehrambenom sektoru i ruralnom razvoju. 
Svi pozivi će biti objavljivani na web stranici UNDP-a u BiH (https://www.ba.undp.org/), kao i na društvenim mrežama EU u BiH.