Protiv seksualnog nasilja :: Semberija INFO ::

 

Protiv seksualnog nasilja


Helsinški odbor za ljudska prava, u saradnji sa Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) organizuje tribinu u okviru projekta „Borba protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja“ u Centru za kulturu u Bijeljini, u ponedeljak 10. decembra sa početkom u 12 časova.
Cilj ovog projekta i tribine jeste suočavanje sa veoma visokim nivoom stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja nakon rata u Bosni i Hercegovini i podizanje svijesti građana o ovoj temi. 

Preživjeli su izloženi neadekvatnom tretmanu od strane javnih institucija gdje se susreću sa nedostatkom empatije, solidarnosti i podrške onih koji bi trebalo da im pružaju pomoć u prevazilaženju posledica nasilja. 

Istraživanja Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) su pokazala da bi medicinska i ekonomska pomoć, javno prepoznavanje problema, kao i više medijskog prostora, poboljšalo njihov položaj i smanjilo stigmatizaciju sa kojom se susreću u svakodnevnom životu. Problem je takođe i to što građani nisu dovoljno upoznati sa ovom temom i nemaju dovoljno informacija, s toga bi trebalo raditi na povećanju nivoa svijesti kako građana, tako i javnih institucija koje bi trebalo sistematičnije i odgovornije da pristupe ovom problemu.