MUHAMED GANIĆ, MOLER I RESTAURATOR PREDMETA OD DRVETA :: Semberija INFO ::

 

MUHAMED GANIĆ, MOLER I RESTAURATOR PREDMETA OD DRVETA


Muhamed Ganić iz Bijeljine bavi se molerajem od djetinjstva, a sve tehnike ovog zanata naučio je od oca sa kojim je, kao njegov pomoćni radnik, zaradio i prvi džeparac.
 
Muhamed je, inače, iz zanatske porodice. Svi u njegovoj bližoj familiji su zanatlije, a deda Emin Ganić bio je vrsni kovač. Od oca je Muhamed, kao njegov pomoćni radnik, naučio sve vještine molerskog zanata, od kojeg danas izdržava porodicu. Rođena braća su mu po zanimanju moleri, a u familiji ima i šnajdera. Prvi džeparac je, sjeća se, zaradio sa deset godina, i to je bilo 50 njemačkih maraka u vrijeme dok je sa porodicom bio u izbjeglištvu u Njemačkoj. Tako je počeo da zarađuje i da usavršava znanje, učeći  i pažljivo slušajući savjete oca.

​-Sve sam naučio od oca. Malo po malo, počeo sam da radim razne vrste molerskih radova, od jednostavnih do komplikovanijih, sa savremenim i skupljim materijalima. Radim i fasade, a naročito volim da radim restauracije starog namještaja“, kaže Ganić.

Prema njegovim riječima, posla ima uvijek dosta, bez obzira na godišnje doba. Poslove prilagođava vremenskim uslovima, naročito kada su u pitanju fasade koje je, kako kaže, najbolje raditi kada nisu visoke temperature.
 
 

Muhamed radi i restauracije starih i oštećenih predmeta od drveta, stolarije, stolova, stolica, komoda... Kaže da mu je posebno zadovoljstvo kada restauracija namještaja i antikviteta bude uspješna.

Ganić ističe da je svaki namještaj priča za sebe, ali da na dobru restauraciju, najviše utiče stanje u kojem se nalazi taj namještaj, jer neki baš dotrajali predmeti, sa dosta gitovanja tokom restauracije, mogu služiti više za ukras, nego da budu funkcionalni.

-Za sve je bitna dobra priprema. Bez toga nema kvalitetno urađenog posla. Bez obzira šta radim, krečenje ili farbanje, neophodna je dobra priprema. Ako to nije urađeno dobro, ni krajnji rezultat ne može buti dobar“, ističe 36-godišnji Muhamed Ganić.

Kada ima vremena, uživa da radi u dvorištu gdje unosi svoju kreativnost, jer je to prostor u kojem odmara sa porodicom.

Nedavno je uradio predivan ljetnjikovac, a dvorište mu je puno cvijeća i predmeta od gipsa koje je Muhamed restaurirao.

Kaže da mu posao ne pada teško, jer ima podršku porodice i supruge, što mu mnogo znači i na čemu im je zahvalan.

Semberija info