PDP - Pitanja za premijera Radovana Viškovića :: Semberija INFO ::

 

PDP - Pitanja za premijera Radovana Viškovića


S obzirom da predsjednik Vlade Republike Srpske, gospodin Radovan Višković, od početka mandata ističe da se vodi isključivo interesima građana i da mu je na prvom mjestu domaćinski, čestit i profesionalan odnos prema značajnoj poziciji koja mu je povjerena, Partija demokratskog progresa premijeru Viškoviću javno postavlja pet ključnih pitanja, a u svjetlu prethodnih događaja oko javnih nabavki sprovedenih u Republici Srpskoj:
 
1.   Da li ste upoznati sa ugovorom od 7. aprila 2020. godine koji je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske potpisao sa banjalučkom firmom „Medietik“ za nabavku 50 respiratora po cijeni od 157.312 KM u ukupnom iznosu od 7 856 634 KM (sa uračunatim PDV-om)?
 
2.   Da li ste upoznati sa odredbom ugovora prema kojoj je firmi „Medietik“ isplaćeno 6 miliona KM avansa za nabavku respiratora i da je rok za isporuku bio 24. april 2020. godine?
 
3.   Da li ste upoznati sa činjenicom da su respiratori isporučeni tek 14. maja, kada je kriza sa pandemijom virusa korona bila pri završetku, a da je pomenuta firma iste nabavila po skoro 3 puta nižoj cijeni (59 000 KM po respiratoru, ukupno 2 950 000 KM, a moguće i još nižoj) od one koju joj je FZO, kojem ste vi nadređeni, platio za nabavku?
 
4.   Da li ste upoznati sa činjenicom da je ovom nabavkom Republika Srpska platila respiratore 7,85 miliona KM što je skoro 5 miliona KM više od nabavne cijene 2,95 miliona KM?
  
5.   Da li ste kao predsjednik Vlade Republike Srpske, odgovoran čovjek na najodgovornijoj poziciji, spremni da preduzmete korake da se ispitaju sve činjenice koje su dovele do štetnog, nedomaćinskog i neodgovornog trošenja novca građana Republike Srpske u ovom, ali i drugim slučajevima javnih nabavki i direktnih sporazuma tokom vanrednog stanja i situacije i šta ćete konkretno uraditi u smislu utvrđivanja činjenica i sankcionisanja odgovornih?
 
Partija demokratskog progresa, kao društveno odgovorna politička organizacija ima obavezu da postavi pitanja i insistira na odgovorima, a vjerujemo da će predsjednik Vlade Republike Srpske, gospodin Višković, zbog interesa javnosti i građana jasno i nedvosmisleno odgovoriti, te preduzeti konkretne korake u cilju rješavanja mnogobrojnih afera počinjenih tokom pandemije virusa korona.
 
Informativna služba PDP-a