JZU Bolnica Sveti Vračevi: PCR laboratorija :: Semberija INFO ::

 

JZU Bolnica Sveti Vračevi: PCR laboratorija


Фото - РТРС
Nedavno otvorena Laboratorija za virusologiju u JZU Bolnica “Sveti Vračevi”, omogućila je građanima Semberije, Majevice i Birča, brže testiranje i rano otkrivanja virusa korona. Laboratorija za virusologiju ovlaštena je da testira pacijente koji prođu kroz infektološku ambulantu bijeljinske bolnice ili pacijente koji su prošli kroz higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja, sa uputnicom epidemiologa.

Pacijentima se uzima bris iz nazofaringealne regije, stavlja se u virusno transportnu podlogu i kao takav je stabilan 72 sata do pet (5)  dana na temperaturi frižidera, a svi uzorci koji u Laboratoriju stignu do 9 sati ujutro, isti dan se obrađuju. U laboratoriji rade mikrobiolog, dva molekularna biologa i laboratorijski tehničar, a radi se po preporukama  Svjetske zdravstvene organizacije, Evropskog centra za kontrolu bolesti i Instituta za javno zdravstvo RS.

Pored detektovanja korona virusa, PCR aparat će bijeljinskoj bolnici omogućiti široku primjenu u kliničkoj mikrobiologiji, dijagnostikovanju niza infektivnih bolesti, biće omogućeno otkrivanje seksualno prenosivih bolesti, npr. detektovanje hlamidije, kao jednog od sve češćih uzročnika steriliteta, zatim, hepatitisa B, C, HIV-a. U laboratoriji se rade testovi osobama koje su suspektne na korona virus, kontakte sa pozitivnim na virus korona, kao i kontrolne testove. U laboratoriji se za sada ne rade komercijalni testovi, jer Institut za javno zdravstvo RS je još uvijek jedina ustanova u RS, koja je ovlaštena da radi komercijalne testove na virus korona.