Odbornici opozicije napustili sjednicu Skupštine Banjaluke :: Semberija INFO ::

 

Odbornici opozicije napustili sjednicu Skupštine Banjaluke


BANjALUKA - Odbornici opozicije u Skupštini grada Banjaluka danas su napustili petu vanrednu sjednicu Skupštine grada koja je počela u Banskom dvoru u Banjaluci.

Iz opozicije su naglasili da ne žele prisustvovati sjednici jer nisu ispunjeni adekvatni uslovi za održavanje sjednice Skupštine grada.

Saša Lazić, odbornik ispred kluba opozicije i Saveza za promjene pokreta, je rekao da su odluku da napuste sjednicu donijeli jer nisu ispunjeni uslovi za ravnopravno diskutovanje.

"Nismo dobili prostor za diskusiju, dobili smo da ispred Kluba za promjene u okviru dnevnog reda od 13 tačaka podijeljenih u tri seta tačaka da na svakom setu imamo 10 minuta za raspravu", rekao je Lazić.

Dodao je da nije uredu što nije pružena mogućnost da svaki odbornik ima mogućnost replike.

"I ubuduće nećemo prisustvovati dok god ne budu omogućeni uslovi za ravnopravan rad", kazao je Lazić.

Na današnjoj vanrednoj sjednici odbornici će raspravljati o rebalansu gradskog budžeta.

Jovo Savanović, odbornik iz reda PDP-a, je rekao da nije u redu da se ne omogući fer diskusija posebno kada je na dnevnom redu rebalans budžeta.

"Rebalans budžeta od 150 miliona KM nije iskorišten na pravi način, a pozicija o tome neće ni raspravljati već će samo aminovati", rekao je Savanović.

Dodao je da, prema njegovim riječima, pozicija rebalans budžeta priprema i vjerovatno koristi za izbore.

Mirna Savić-Banjac, odbornica pokreta "Banjaluka zove", kazala je da se sav novac, u kriznim situacijama kao što je ova u vezi virusa korona, mora trošiti prema prioritetima, te da prema njenim riječima to sada nije slučaj.

"Novac, 40 miliona KM, koji je izdvojen za krupne investicije, jeste važan ali možda nisu neophodne. Dosta ljudi u gradu je ostalo bez posla, mnogima su smanjene plate, moramo da smislimo način kako da sačuvamo radna mjesta", rekla je Savić-Banjčeva.

Dodala je da bi se suficit mogao iskoristiti da se napravi jedna vrsta fonda kojim bi grad raspolagao a služio bi u slučaju da grad pogode elementarne nepogode ili pandemije.

Nezavisne novine