MARKO MILISAV, AMBASADOR BIH U KANADI: MJERE SPASILE ŽIVOTE :: Semberija INFO ::

 

MARKO MILISAV, AMBASADOR BIH U KANADI: MJERE SPASILE ŽIVOTE


Mjere koje je Republika Srpska preduzela u borbi protiv pandemije su efikasnije, odlučnije i pravovremenije u odnosu na veliki broj drugih zemalja pa i Kanadu. Zatvaranje granica i obavezan karantin, iako su nepopularne mjere, pokazale su se kao veoma uspješne i spasile živote.

Istakao je to za “Glas Srpske” ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav, naglasivši da su mnoge zemlje i vlade dugo oklijevale da povuku te poteze.

- Obično kada nas porede sa drugim državama, naročito sa ekonomski razvijenijim poput Kanade, ta poređenje ne budu u našu korist. Ovoga puta nije tako. Sa ove distance i geografske i vremenske, mogu reći samo riječi hvale za sve nivoe vlasti u Republici Srpskoj sve do naših predstavnika u institucijama BiH - poručio je Milisav.

Od početka pandemije Ambasada BiH je na raspolaganju svim državljanima BiH koji se trenutno nalaze u Kanadi.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u toj zemlji, Milisav je rekao da je broj zaraženih virusom korona oko 50.000, sa više od 2.700 smrtnih slučajeva, što tu zemlju svrstava u red teže pogođenih pandemijom.

- Najteže stanje očekivano je u dvije najmnogoljudnije i najgušće naseljene kanadske provincije Ontariju i Kvebeku, sa više od 40.000 zaraženih odnosno 2.550 preminulih. Stanje je teško i zabrinutost građana je očigledna - istakao je ambasador BiH.

Dodaje da zabrinutosti građana doprinose i negativni efekti koje je pandemija imala na ekonomiju Kanade, jer je samo tokom posljednje dvije sedmice marta, odnosno prve dvije sedmice pandemije u Kanadi, bez posla ostalo više od milion ljudi.

- Još nema zvaničnih podataka za april, ali je očigledno da će taj broj biti daleko, daleko veći. Vlasti Kanade, kako na federalnom tako i na nivou provincija, daju sve od sebe da uspore širenje virusa i ublaže posljedice pandemije i te mjere već daju određene rezultate - rekao je Milisav.

(Glas Srpske)