Obilježen Dan Vojske Republike Srpske, Dan semberskih ratnih jedinica i Dan 3. Pješadijskog Republika Srpska puka: Pokazali kako se treba boriti za rodnu grudu :: Semberija INFO ::

 

Obilježen Dan Vojske Republike Srpske, Dan semberskih ratnih jedinica i Dan 3. Pješadijskog Republika Srpska puka: Pokazali kako se treba boriti za rodnu grudu


Parastosom i polaganjem vijenaca ispred Spomenika poginulim borcima Otadžbinskog rata, kome su prisustvovali gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i načelnik Ugljevika Vasilije Perić, Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko tuzlanski Fotije sa sveštenstvom, ratni komandanti, predstavnici Gradske boračke organizacije, demobilisani borci, učesnici Otadžbinskog rata, obilježen je  12. Maj – Dan Vojske Republike Srpske, Dan semberskih ratnih jedinica i Dan 3. Pješadijskog Republika Srpska puka.



Predsjednik Gradske boračke organizacije Miodrag Stevanović izjavio je da je ovo poseban dan, jer se uz Dan Vojske Republike Srpske obilježava i Dan semberskih ratnih jedinica.

„Već dugi niz godina, u svečarskoj atmosferi, obilježavamo dan ratnih jedinica koje su dejstvovale na području Semberije i Majevice. Na ovom području dejstvovalo je sedamnaest ratnih jedinica i sve one su dale nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske. Na ovom području poginulo je oko 1.000 boraca,  imamo više od 2.000 ratnih vojnih invalida i 28.000 demobilisanih boraca. Tu smo, da se poklonimo našim poginulim saborcima, koji nikada ne smiju biti zaboravljeni“, istakao je Stevanović.

Budimir Gavrić, general u penziji, načelnik Štaba Istočno-bosanskog korpusa tokom proteklog Otadžbinskog rata, koji je posljednju ratnu godinu obavljao i funkciju komandanta korpusa, izjavio je da već dvadeset i osmu godinu s ponosom obilježavamo Dan Vojske Republike Srpske.

„Naš korpus je branio prostor od Zvornika do Doboja u početnom periodu rata, da bi kasnije, nakon formiranja Operativne grupe Doboj i Drinskog korpusa, zona Korpusa bila sužena, te je Korpus uspješno branio i odbranio prostor Semberije, Majevice i Posavine. Uskoro ćemo obilježiti i godišnicu proboja Koridora. Naš Korpus  je značajno doprinio izvršenju tog zadatka na prostoru južno od Modriče. Moram da istaknem i to da je IBK VRS dao značajan doprinos odbrani drugih srpskih prostora, van zone Korpusa. Angažovali smo jedinice, ranga čete, bataljona i brigade, na drugim dijelovima ratišta, kao što je bila Garda „Panteri“, Bijeljinska laka pješadijska brigada, na prostoru od Romanije do Krajine. U tim borbama, za odbranu slobode srpskog naroda, pale su velike žrtve. Naš korpus je izgubio 1.869 boraca, a više od 5.000 je bilo teže i lakše ranjenih i povrijeđenih“, istakao je general u penziji Budimir Gavrić.

Pukovnik Nebojša Jovanović, komandant 3. Pješadijskog bataljona Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, istakao je da na ovaj dan obilježavamo 28 godina od formiranja VRS i 15 godina od formiranja Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

„Treći pješadijski bataljon, koji je stacioniran u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“, učestvuje u prigodnom obilježavanju Dana VRS, na način da imamo svečani defile ratnih zastava kroz grad do centralnog spomen – obilježja. Srpski narod je početkom devedesetih godina prošlog vijeka bio primoran da odgovori na nevolju koja se nadvila nad njim. Srpski narod je, kao i mnogo puta u istoriji, odgovorio na najbolji mogući način i stao je u odbranu svojih vijekovnih ognjišta. U odbrambeno-otadžbinskom ratu srpski narod je još jednom iskazao patriotizam i rodoljublje, pokazavši kako se treba boriti za svoju rodnu grudu. Kroz odbrambeno-otadžbinski rat stvorili smo uslove za nastanak i opstanak Republike Srpske.  Takođe, pokazali smo šta znači slava i čast za srpskog vojnika. I pripadnici Trećeg pješadijskog bataljona dostojni su potomci svojih slavnih predaka“, istakao je, između ostalog, pukovnik Nebojša Jovanović.

Semberija info - Lj. Ljubojević
​Foto - B. Milošević