Epidemiološka situacija u BiH zadovoljavajuća, raste broj oporavljenih :: Semberija INFO ::

 

Epidemiološka situacija u BiH zadovoljavajuća, raste broj oporavljenih


SARAJEVO - Trenutna epidemiološka situacija u BiH je zadovoljavajuća, a broj oporavljenih od virusa korona raste, što je pozitivan i ohrabrujući pokazatelj, ocijenili su učesnici današnje onlajn konferencije ministara zaduženih za oblast zdravstva kojoj je predsjedavala ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević.

Osim Gudeljevićeve, u radu konferencije učestvovali su ministri zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić i Federacije BiH Vjekoslav Mandić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Akif Pezerović, direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ za BiH Viktor Olsavski, te predstavnici UN u BiH.


Na konferenciji je razgovarano o epidemiološkoj situacija u BiH, preduzetim mjerama zaštite i njihovim rezultatima, privatnim pošiljkama lijekova za pacijente, statusu lijekova i drugom talasu borbe protiv virusa korona /psihosocijalnim aspektima borbe/.

Na pitanje o vrhuncu pandemije nije bio moguć jedinstven i konačan sud jer se svakih 14 dana može mjeriti učinak za prethodni period, a imajući u vidu ublažavanje mjera, tek predstoji period praćenja ponašanja stanovnika BiH, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova.

U saopštenju se navodi da je do ovog trenutka ponašanje i disciplina građana BiH pokazala izuzetan rezultat jer se nije dogodio eksponencijalni rast broja oboljelih i zaraženih.

Olsavski je rekao da se BiH nalazi na trećem mjestu, nakon Bugarske i Albanije, po najboljoj epidemiološkoj slici.

Govoreći o privatnim pošiljkama lijekova postignut je dogovor da će se entitetska ministarstva u najkraćem roku izjasniti o inicijativi Uprave za indirektno oporezivanje BiH, nakon što je Agencije za lijekove dala pozitivno mišljenje.

Učesnici konferencije razgovarali su i o neophodnom pokretanju svih aktivnosti koje će doprinijeti da se pomogne građanima, kako kroz psihosocijalne aspekte, tako i privredne koji su pogođeni zatvaranjem preduzeća i smanjenjem broja radnih mjesta.

Na sastanku je naglašeno da će SZO i UN podržati sve ideje Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

Srna / Glas Srpske