Ambasada SAD: Organizatori blajburške komemoracije da se suzdrže od istorijskog revizionizma :: Semberija INFO ::

 

Ambasada SAD: Organizatori blajburške komemoracije da se suzdrže od istorijskog revizionizma


SARAJEVO - Ambasada SAD u BiH pozvala je danas organizatore mise za žrtve Blajburga, koja je najavljena za 16. maj u Sarajevu, da se suzdrže od istorijskog revizionizma i retrogradne retorike.

"Dok sagledavamo Drugi svjetski rat, moramo prepoznati i prisjećati se istorije kao cjeline. Pozivamo one koji organizuju blajburšku komemoraciju u BiH da se suzdrže od istorijskog revizionizma i retrogradne retorike", navedeno je na zvaničnom "Tviter" profilu Ambasade SAD u BiH.

Iz Ambasade SAD poručuju da se nakon obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, svi moraju fokusirati na istinske vrijednosti demokratije, pomirenja i međureligijskog dijaloga.

Kardinal Puljić rekao je ranije da su mu biskupi dvije biskupske konferencije dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve blajburškog krsnog puta, kao i svih drugih žrtava rata, što je i prihvatio.

Godinama unazad komemoracije su održavane na Blajburškom polju u Austriji.

U koruškom pograničnom mjestu Blajburg, na austrijsko-slovenačkoj granici, ubijeni su pripadnici ili saradnici fašističkih režima od pripadnika Jugoslovenske armije, a među nastradalima najviše je bilo pripadnika ustaša i domobrana.

Srna / Glas Srpske