Savjet ministara za 24 časa treba da nađe rješenje za problem koji je napravila FBiH ukidanjem karantina :: Semberija INFO ::

 

Savjet ministara za 24 časa treba da nađe rješenje za problem koji je napravila FBiH ukidanjem karantina


SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da je jednostrana odluka vlasti u FBiH o ukidanju karantina dovela i Savjet ministara u probleme u vezi s tim kako da postupa na graničnim prelazima, za koje je Predsjedništvo BiH ranije tražilo da budu zatvoreni.


Dodik je naveo da je Predsjedništvo BiH dalo rok od 24 časa da Savjet ministara zajedno sa drugim nadležnim institucijama i organima pronađe način na koji će to pitanje biti riješeno.

- Jednostrano ponašanje FBiH nije dobro, a vidio sam da nema saglasnosti druga dva člana Predsjedništva BiH da osude takvo ponašanje - rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva i sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte.

On je naglasio da će se pokušati preko Savjeta ministara dođi do ujednačavanja prakse u oba entiteta.

- Republika Srpska će ostati pri stavu o karantinu jer smatramo da je 1. maj veoma izazovan datum za moguće širenje virusa korona i da je ova mjera federalnih vlasti ishitrena, jednostrana i nije dobra - naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je potvrdio da su članovi Predsjedništva BiH imali sastanak i ambasadorima zemalja Kvinte.

Prema njegovim riječima, na sjednici Predsjedništva BiH razgovarano je i o predstojećem Samitu o EU i zapadnom Balkanu u Zagrebu.

- Ključno pitanje bilo je da se iniciraju mjere u vezi sa 14 tačaka iz Mišljenja Evropske unije. Mi smo zaključili da treba formirati ad hok grupu koju čine sva tri člana Predsjedništva BiH, članovi Kolegijuma Savjeta ministara i oba kolegujuma Predstavničkog i Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ova grupa trebalo bi da održi sastanak za pet dana s ciljem pronalaženja odgovora na pomenuta pitanja EU - pojasnio je Dodik.

On je dodao da bi, nakon toga, Savjet ministara trebalo da predloži i donese akcioni plan.

Dodik je rekao da je predloženo da Savjet ministara, u skladu sa mehanizmom koordinacije, okupi sve one koji su uključeni u taj mehanizam u vezi sa evropskim pitanjima i da se razmotre mjere o mogućem akcionom planu, koji treba da bude donesen u roku od oko 30 dana.

Predsjedništvo BiH danas je prihvatilo Izvještaj Ministarstva odbrane u Savjetu ministara o postupanju Oružanih snaga tokom epidemije virusa korona.

Srna / Glas Srpske