Posebne gradske mjere nakon 27. aprila Banjaluci neće biti produžene: S radom počinju pojedine trgovine, zanatske i uslužne radnje :: Semberija INFO ::

 

Posebne gradske mjere nakon 27. aprila Banjaluci neće biti produžene: S radom počinju pojedine trgovine, zanatske i uslužne radnje


BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da su u ovom gradu povoljni trendovi jer je u proteklih nekoliko dana u prosjeku manji broj oboljelih nego u prvoj fazi epidemije virusa korona, te da nakon ponedjeljka, 27. aprila, neće biti produžavanja mjera, koje se odnose na ograničenja pojedinih djelatnosti.

“Trenutno imamo znatno smanjen broj lica u kućnim izolacijama, te znatno smanjen broj aktivnih pri čemu je broj oporavljenih znatno veći od broja lica koja su trenutno bolesna”, rekao je Radojičić na konferenciji za novinare nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.


Radojičić je rekao da se u gradskim karantinima trenutno nalazi 35 lica, ali se ta brojka svaki čas mijenja u zavisnosti od toga koliko lica dolazi preko granice.

On je naglasio da svi ti trendovi omogućavaju razmišljanje o olakšavanju ili liberalizaciji pojedinih mjera.

“Neće biti produžavanja mjera nakon 27. aprila, koje se odnose na ograničenja pojedinih djelatnosti. To su pojedine oblasti trgovine, zanatstva i usluga”, naveo je Radojičić i naglasio da će se gradske mjere u potpunosti uklopiti sa mjerama sa republičkog nivoa.

On je rekao da je trenutno znatno smanjen broj lica u kućnoj izolaciji, te da je broj oporavljenih od virusa korona znatno veći od broja zaraženih.

Prema njegovim riječima, u gradskim karantinima trenutno je 35 lica, ali se taj broj svaki čas mijenja u zavisnosti od toga koliko lica dolazi preko granice.

“Svi ovi trendovi nam daju za pravo da razmišljamo o olakšavanju ili liberalizaciji pojedinih mjera”, istakao je Radojičić.

On je najavio da će biti reorganizovan rad Civilne zaštite i Vatrogasne jedinice, s obzirom na to da je jedno lice u Vatrogasnoj jedinici identifikovano kao pozitivno, kao posljedica porodičnog klastera.

“To neće uticati na efikasnost službe i na intervencije koje budu potrebne”, naglasio je on i dodao da će prema propisima biti izvršeno testiranje svih lica.

On je rekao da će se nakon 27. aprila u Banjaluci u potpunosti primjenjivati nove mjere koje Republički štab za vanredne situacije donese u narednim danima.

Prema njegovim riječima, u Banjaluci su na snazi mjere koje se odnose na obustavu javnog saobraćaja i okupljanja na izletištima i teretanama u pririodi, te na formiranje i rad gradskih karantina.

On je rekao da javni prevoz i dalje ostaje ograničen u smislu da samo postoji organizovani prevoz za pojedine djelatnosti, te naveo da do daljeg nema organizovanog javnog prevoza u gradu.

Gradski štab je naložio da se od ponedjeljka, 27. aprila, pojačaju kontrolne funkcije rada komunalne policije i inspekcijskih organa u nekoliko sektora - konstantna kontrola tržnice, tržnih centara i marketa koji rade sa izricanjem mjera, ukuljučujući i mjeru zabrane ukoliko se ne poštuju higijenske mjere.

Radojičić je naveo da će se vršiti kontrola rada novih radnji koje su počele ili treba da počnu da rade iduće sedmice kojima će biti naložene mjere distance, kontrole ulaza i izlaza, postupanje prodavaca kod usluživanja kupaca, te kontrola domova za stara i nezbrinuta lica.

“Pozitivno je da u proteklim danima nismo imali novooboljelih lica u domovima za stara lica, nakon što je u jednom javnom i jednom privatnom utvrđeno prisustvo virusa korona kod određenog broja zaposlenih”, rekao je Radojičić.

On je dodao da će u toku iduće sedmice biti rađeno anketiranje u javnim i privatnim vrtićima da se utvrdi koliko bi djece dolazilo, da se organizuje rad u minimalnom broju ustanova, sa manjim grupama.

Kada je riječ o privredi, Radojičić je rekao da je do danas zaprimljeno 190 prijava po javnim pozivima Grada koji se odnose na subvencije po raznim osnovama, ističući da će do kraja iduće sedmice biti odlučivano o prvom krugu prijava, kako bi prva odobrenja bila urađena početkom maja za one koji su aplicirali u aprilu.

On je rekao da će Gradski štab u ponedjeljak, 27. aprila, razmotriti nove mjere sa republičkog nivoa, izražavajući očekivanje da neće biti potrebe za uvođenjem restriktivnijih mjera.

Radojičić je rekao da je Gradski štab za vanredne situacije ocijenio da promjene koje su danas najavljene u FBiH koje se odnose na funkcionisanje lokalnih karantina mogu narušiti cjelinu mjera u BiH i dovesti do različitog postupanja na granicama i u potpunosti narušiti čitav sistem zaštite, a samim tim ugroziti i zdravstveno stanje.

“Ukoliko se na različitim graničnim prelazima budu primjenjivale različite mjere i u dva entiteta budu različiti propisi koji se tiču lokalnih karantina, to će stvoriti nesumnjivo rupe u prostoru i omogućiti probleme u poštovanju mjera i kontroli zdravstvenog stanja stanovništava”, upozorio je gradonačelnik Banjaluke.

Radojičić je pozvao građane Banjaluke da poštuju sve dosadašnje mjere koje se odnose na javna okupljanja, distance u trgovinama, uslugama kako bi se pozitivan trend u Gradu nastavio i kako se ne bi morali vraćati unazad sa bilo kakvim mjerama ili odlukama.

Glas Srpske