Obilježavanje proboja jasenovačkih logoraša u Donjoj Gradini i Sremskoj Mitrovici :: Semberija INFO ::

 

Obilježavanje proboja jasenovačkih logoraša u Donjoj Gradini i Sremskoj Mitrovici


BANjALUKA - U Donjoj Gradini u Republici Srpskoj i u Sremskoj Mitrovici u Srbiji danas će biti obilježeno 75 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac i Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u ovom koncentracionom logoru i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Obilježavanju u Donjoj Gradini prisustvovaće srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.


Prisustvo zvaničnika Srpske i njenih predstavnika u institucijama BiH najavljeno je za 11.00 časova.

Prema programu obilježavanja, predviđeno je obraćanje srpskog člana Predsjedništva BiH i polaganje vijenca žrtvama ustaškog zločina.

Obilježavanje Dana sjećanja u Donjoj Gradini biće održano uz poštovanje svih propisanih mjera zaštite.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će u Sremskoj Mitrovici prisustvovati obilježavanju Dana sjećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina.

Vučić će u 11.45 časova položiti vijenac u Spomen-parku Sremska Mitrovica.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece u logoru Jastrebarsko.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

U Memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je više od 20.000 djece.

Svjesni da gube rat, ustaše su likvidaciju logora Jasenovac započele 8. aprila 1945. godine.

Dan prije proboja, 21. aprila, ustaše su zatvorile ženski logor u Košutarici.

Jasenovac su probojem zapečatili iznemogli logoraši koji su u pitomo mjesto na obali Save dovedeni samo sa jednim ciljem da budu ubijeni na najzvjerskiji način.

Preživjeli logoraši sjećaju se da je u koloni, koja je pored jasenovačkih žica i zidina prolazila prema Donjoj Gradini bilo oko 900 žena, a među njima 60 djece.

​Srna / Glas Srpske