MMF uplatio BiH 333 miliona evra :: Semberija INFO ::

 

MMF uplatio BiH 333 miliona evra


BANjALUKA - Međunarodni monetarni fond (MMF) doznačio je BiH 333miliona evra iz Instrumenta za brzo finansiranje, koji je odobren na proteklom sastanku Upravnog odbora te organizacije u Vašingtonu, uprkos tome što se domaće vlasti još nisu dogovorile o raspodjeli novca.

Kredit je odobren po kamatnoj stopi od 1,05 odsto s grejs periodom od tri godine i tri mjeseca. Puna otplata se očekuje pet godina nakon doznake.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić potvrdio je za portal Kliks da je na račun ove finansijske institucije uplaćen novac od MMF-a namjenjen za pomoć u suzbijanju pandemije virusa korona.

Savjet ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici u utorak nije usvojilo Odluku o povlačenju ovih sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Tek kada se usvoji ova odluka. Ministarstvo finansija BiH bi trebalo potpisati mjenicu za povlačenje novca sa računa Centralne banke.

Za odluku nisu glasali ministarka inostranih poslova BiH, Bisera Turković, ministar odbrane BiH, Sifet Podžić i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice, Dževad Mahmutović, jer u FBiH nisu mogli da se dogovre na koji način će novaci biti raspodijeljen prema kantonima.

BiH je, kako je objavio portal Nezavisnih novina, uputila MMF-u Pismo namjere u kojem se ističe da će se 330 miliona evra korisititi za povećanje zdravstvenih troškova i finasniranje mjera ekonomske stabilizacije.

U Pismu se ističe i da BiH neće dozvoliti korišćenje deviznih rezervi Centralne banke BiH za fiskalne potrebe jer bi to ugrozilo valutni odbor i zaprijetilo finansijskoj stabilnosti.

Pismom namjere, BiH navodi da je zdravstveni sistem u BiH slabo opremljen i dodatno oslabljen stalnim egzodusom doktora i medicinskih sestara u druge zemlje.

U pismu se naglašava da pandemija Kovida-19 predstavlja najozbiljniju pretnju ekonomiji BiH od globalne finansijske krize te da su mjere koje su donesene ugroziti ekonomske aktivnosti u BiH i da će BDP prema procjenama biti umanjen za pet odsto ove godine.

- Očekuje se da će naš deficit na tekućem računu proširiti na 7,5 odsto BDP-a, jer slabost u EU, našem najvećem izvoznom tržištu, negativno utiče na naše izvoznike -navodi se u Pismu namjere i ističe da će prema predviđanju doznake pasti za više od deset odsto.

U pismu se ističe da je turizam već nestao te da hoteli posluju sa deset odsto kapaciteta, a a da je nedavno otkazano 850.000 putovanja.

- Pod pretpostavkom da smo uspjeli obuzdati naglo širenje koronavirusa, ekonomija bi se trebala početi oporavljati u trećem tromjesečju. Ipak, planirmo jaz u spoljnom finansiranju od oko 910 miliona evra u 2020. godini, koji će u velikoj mjeri popuniti MMF, EU, Svjetska baka i EBRD, koje se obraćamo i koji su već naznačili spremnost za pružanje podrške. Ipak, očekujemo da povučemo naše međunaorodne rezerve za oko 100 miliona evra - navedeno je u pismu.

Kada je riječ o zdravstvenom sistemu, u Pismu se navoi da bi nagli poras hospitalizacije brzo nadmašio ionako ograničene kapacitete te da je neposredni prioritet povećanje sposobnosti testiranja na korona virus i osiguranje više respiratora, mobilnih rendgenskih aparata i zaštitne opreme.

Glas Srpske