Vaskršnji praznici u domu uz molitvu i post :: Semberija INFO ::

 

Vaskršnji praznici u domu uz molitvu i post


Nadamo se da ćemo i ove godine jaja ofarbati, a ukoliko prilike to ne dozvole, neće nam se uzeti za greh, ako se potrudimo u onome što je svima na korist, kaže sveštenik Zoran Filipović

I Uskrs i Vaskrs, ali i veliki praznici koji im prethode, proslavljaće se ove godine bez odlaska na bogosluženja, bez okupljanja u hramovima, ali i onih porodičnih u domovima.

Ove godine nećemo slaviti Vaskrs u crkvama, poručio je nedavno portparol grčke vlade Stelios Pecas građanima ove zemlje, dok je ruski patrijarh Kiril pozvao vernike da ostanu kod kuće i ne dolaze na bogosluženja.

I Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve blagoslovio je da vernici prate bogosluženja iz svojih domova, a crkveni radio „Slovo ljubve” sredom, petkom i nedeljom prenosi svete liturgije iz hramova SPC širom sveta i preko interneta i televizije.

Svima koji će predstojeće praznike proslaviti u svojim domovima, važno je napomenuti da njihova sprečenost da prisustvuju svetim bogosluženjima ne sme da bude 
izgovor za tugu ili očajanje, kaže za „Politiku” protojerej Zoran Filipović, starešina Hrama Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Nišu.

– Naša vera je vera poslušanja, pre svega volji Božjoj, koja se iskazuje i blagoslovima Crkve i njenih pastira. To je vera nade, vera radosti i nadasve vera ljubavi. Otuda svako praznovanje, bilo ono u hramu, u domu, u bolnici, kasarni, ili na ma kom mestu gubi svaki smisao ukoliko ne poštujemo ove osnovne postulate. Predstojeće praznike treba dočekati u duhu ljubavi prema bližnjima. Vanredna situacija u kojoj se nalazimo povod je da još dublje o tome razmislimo – kaže protojerej Zoran Filipović.

On ističe da je za predstojeće praznike važno pripremiti se postom i molitvom: postom odvojiti ono što je potrebno od onoga što je suvišno u brizi u telu, kao i prinositi istrajno molitve pokajne, zahvalne i one za izbavljenje od zarazne bolesti.

– Veliki blagoslov je na onima koji će svoje potrebe ograničiti na dobro bližnjih, naročito ukoliko umesto svojih briga i strahova pronađu načina da posluže onima koji su potrebitiji. Važno je moliti se ne samo za sebe, već i za bližnje, naročito za one koji su bolesni i za one koji im služe izlažući se opasnostima – kaže otac Zoran Filipović.

On dodaje da je svih predstojećih dana, naročito onih prazničnih, korisno čitati Sveto pismo, delove koji govore o događajima koje proslavljamo, opominjati se ljubavi Gospodnje prema čoveku i molitveno blagodariti.

– Trudićemo se o praznicima da pričestimo one koji budu želeli. Nadamo se da ćemo i ove godine jaja ofarbati. Ukoliko prilike ne dozvole da ovo učinimo, neće nam se uzeti za greh, ukoliko se potrudimo u onome što možemo i što je svima na korist – ističe naš sagovornik.

Što se tiče onih koji u narednim danima pred Vaskrs proslavljaju krsnu slavu, niški sveštenik napominje da ako bude moguće, treba prislužiti slavsku sveću, upaliti kandilo, okaditi dom, prineti kolač, koljivo i vino. – Dobro bi bilo da neko odnese prinos u crkvu na osveštanje, a ako prilike ne dozvole, domaćin će sa ukućanima pročitati Gospodnju molitvu, zablagodariti na darovima i prineti ih po staroj srpskoj tradiciji. Makar samo sveću upalili, najvažnije je proslaviti u slozi i ljubavi, a prijatelji i poznanici čestitaće telefonom – naglašava protojerej Zoran Filipović.

Iz njegovog iskustva kao parohijskog sveštenika u ovim teškim danima i uslovima vanrednog stanja, kaže da stariji uglavnom brinu za zdravlje mlađih.

– Oni su navikli da žive skromno, bez prohteva. U ovo vreme, pored brige o njihovom blagovremenom snabdevanju, jako je važno pozivati ih i razmeniti sa njima reči ljubavi i ohrabrenja. Ništa ne održava čoveka vitalnim u većoj meri nego ljubav njegove dece i prijatelja – naglašava otac Zoran Filipović.

Molitveno sabranje na „Jutjubu”

Protojerej Ivan Cvetković, sveštenik u Mudrakovcu (Eparhija kruševačka), svake večeri u 20.30 časova uživo emituje na „Jutjubu” čitanje akatista Svetoj Kseniji Petrogradskoj, a posle toga i razgovore uživo sa duhovnicima. Svoje parohijane, ali i sve vernike pozvao je da mu se pridruže u ovom zajedničkom molitvenom „jutjub sabranju”, a da mu na njegovom profilu na „Fejsbuku” ostavljaju imena za pominjanje na akatistu za zdravlje i spasenje. Više hiljada vernih pridružuje mu se svake večeri u zajedničkoj molitvi, svako iz svog doma.

Politika