POMOĆ VLADE REPUBLIKE SRBIJE ZA REPUBLIKU SRPSKU :: Semberija INFO ::

 

POMOĆ VLADE REPUBLIKE SRBIJE ZA REPUBLIKU SRPSKU


Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zaprimilo je danas, u popodnevnim časovima, naredni kontigent pomoći Vlade Republike Srbije za Republiku Srpsku, u borbi protiv novog virusa korona.
 
Vlada Republike Srbije je na sjednici održanoj 02. aprila donijela zaključak da se u novonastaloj situaciji donira Vladi Republike Srpske 10000 litara rastvora natrijum hipohlorita.
 
Ovaj zaključak realizovalo je Ministarstvo poljoprovrede Srbije, a donirano sredstva za dezinfekciju proizvod je JKP "Vodovod i kanalizacija" Novi Sad.
 
Natrijum hipohlorit je sredstvo koje je preporučeno za dezinfekciju površina, prostora i objekata, ali i za dezinfekciju vode za piće.
 
Tržište Republike Srpske ovim sredstvom se snabdijeva isključivo iz uvoza, ali zbog zabrane njegovog izvoza iz nekih zemalja ili otežanog transporta, otežano je snabdijevanje tržišta.
 
Donacija je značajna jer će obezbijediti efikasno sprovođenje protivepidemijskih mjera u zdravstvenim ustanovama, ali i drugim javnim ustanovoma zdravlja u Republici Srpskoj.
 
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske izražava zahvalnost Vladi Republike Srbije na dosadašnjoj nesebičnoj pomoći u medicinskoj opremi i sredstvima, u trenutku kada se i Republika Srbija suočava sa epidemijom.