SVJETSKI DAN VODA 2020: VODA MOŽE DA POMOGNE U BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA :: Semberija INFO ::

 

SVJETSKI DAN VODA 2020: VODA MOŽE DA POMOGNE U BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA


U skladu sa preporukama Vlade Republike Srpske i Savjeta ministara BiH za spriječavanje širenja virusa korona, u Republici Srpskoj i BiH odložene su sve aktivnosti povodom Svjetskog dana voda - 22. marta.
 
Upravo su krizne situacije širom svijeta izazvane negativnim posljedicama klimatskih promjena, opredjelile Organizaciju ujedinjenih nacija da tema Svjetskog dana voda 2020. godine bude: "Voda i klimatske promjene", čime se naglašava značaj očuvanja voda i životne sredine u odnosu na klimatske promjene koje negativno utiču na čovječanstvo.
 
Negativne posljedice klimatskih promjena, i te kako su prisutne i vidljive i na području Republike Srpske, BiH i Balkana, u vidu čestih poplava i suša. Da bi zaustavili negativne uticaje klimatskih promjena, potrebno je da kao društvo u cjelini, i kao pojedinci, racionalno koristimo vodu, da ne zagađujemo vodotoke i da tražimo najbolja ekološka rješenja za upotrebu vode u industriji i poljoprivrednoj proizvodnji. Kako globalna populacija raste tako raste i potražnja za čistom vodom koja nestaje u mnogim dijelovima svijeta. Republika Srpska raspolaže značajnim vodnim resursima, i po tome spada u sam svjetski vrh. Tako je jedan od najvažnijih zadataka našeg društva, da sačuvamo naše vode!
 
Javna ustanova "Vode Srpske" Bijeljina će sredstva koja su planirana za troškove obilježavanja Svjetskog dana voda 2020. godine, u iznosu od 5.000 konvertiblnih maraka, preusmjeriti za pomoć sportsko-ribolovnom društvu "Stublaja" (Bardača-Srbac) za nabavku adekvatne vodene pumpe koja je neophodna za održavanje potrebnog nivoa vode i očuvanje biljnog i životinjskog svijeta u ovom zaštićenom području. Rijeka Stublaja ranije se napajala vodom putem izgrađenih kanala koje je koristio ribnjak Bardača. Međutim, s obzirom da je u tom ribnjaku došlo do prekida uzgoja ribe, dovodni kanali su zapušteni i zatvoreni, zbog čega prijeti opasnost potpunog uništenja flore i faune močvare Bardača jer je nivo vode već sada za 50-60 santimetara niži od potrebnog. Rijeka Stublaja je jedino područje na lokalitetu Bardača koje je i dalje funkciji uzgoja ribe a SRB "Stublaja" se trudi da spriječi uginuće ribe i očuva floru i faunu zaštićenog područja Bardače. Da bi u tome uspjeli, potrebna je nabavka i postavljanje adekvatne vodene pumpe čija nabavna cijena iznosi 22.300 KM.