BIJELjINA: UPUTE PREDSJEDNICIMA SAVJETA MJESNIH ZAJEDNICA: Da budno prate stanje na terenu :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: UPUTE PREDSJEDNICIMA SAVJETA MJESNIH ZAJEDNICA: Da budno prate stanje na terenu


Juče su, 18. marta 2020., predsjednici Savjeta mjesnih zajednica sa područja grada Bijeljina dobili uputstva kako da se ponašaju u ovoj novonastaloj situaciji.

- Rečeno nam da sve starije osobe koje imaju više od 65 godina života, a koje žive u mojoj mjesnoj zajednici i o kojima nema ko od rodbine da se brine, prijavim u Odjeljenje za mjesne zajednice Gradske uprave, kako bi oni organizovali pomoć u dostavi hrane i lijekovima. Pored toga, obaveza nam je da sve one koji su u posljednjih 20 dana došli kući iz rizičnih zemalja zbog korona virusa, takođe prijavimo u Odjeljenje za mjesne zajednice, kako bi se provjerilo da li je ta osoba postupila po naredbama i da li se pridržava uputstava nadležnih. Kako sam obaviješten oni će u Odjeljenju da provjere kako je ta osoba postupila i u koordinaciji sa ostalim nadležnim službama preduzimaće adekvatne mjere'', rekao je jedan od predsjednika Savjeta jedne mjesne zajednice u Semberiji.

On se pita i da li je trebalo da se čeka neka ovakva situcija, pa da se na brzinu prave socijalne karte po mjesnim zajednicama.

Nažalost, potrdio je i tvrdnju da su neki od onih, koji su došli iz rizičnih zemalja pogođenih korona virusom, pri evidentiranju na granici davali lažnu adresu stanovanja kako bi mogli komotno da se ponašaju i kako bi izbjegli izolaciju i odgovornost.

- Juče je kod nas u selo došla komunalna policija da bi provjerili jednu osobu da li poštuje izolaciju, a koja je došla iz inostranstva. Ispostavilo se da je trebalo da se kontroliše čovjek koji godinama nije bio u inostranstvu i čije je zdravlje ozbiljno narušeno i da je htio da ide u inostranstvo teško da je mogao. Neko je lažno prijavio njegovu adresu stanovanja. Onda je komunalna policija kontaktirala mene kako se uvjerili u pravo stanje. Davanje lažnih podataka, ne zaslužuje nikakvo opravdanje. To normalan čovjek ne bi ni pomislio, a kamoli uradio'', ogorčen je ovaj predsjednik Savjeta Mjesne zajednice i kategoričan da, bar sada, svi predsjednici Savjeta mjesnih moraju ozbiljno shvatiti svoju ulogu i danonoćno pratititi stanje na terenu, te odmah kontaktirati nadležne službe ako bilo šta primijete što nije u skladu sa neophodnim ponašanjem u ovoj situaciji.

- Moramo svi biti ozbiljni i maksimalno odgovorni, kako prema sebi, tako i prema svojim najbližim, a i okolini. U pitanju je zdravlje i ljudski životi'', kategoričan je ovaj predsjednik Savjeta mjesne zajednice.              

Semberija info - V. Zelenović