STOJANOVIĆ I SIN: MLIN SA TRADICIJOM DUŽOM OD 30 GODINA :: Semberija INFO ::

 

STOJANOVIĆ I SIN: MLIN SA TRADICIJOM DUŽOM OD 30 GODINA


Kvalitet proizvoda otvara vrata za izvoz 

Mlin „Stojanović i sin“ iz Ruhotine ima tradiciju dužu od 30 godina, a na domaćem i inostranom tržištu su već dugo zahvaljujući kvalitetnim proizvodima. Na području Semberije i Republike Srpske nema domaćice koja ne koristi ili nije koristila brašno iz ovog semberskog mlina kako za kolače, torte, pite, pogače i razne proizvode od tijesta.



Vlasnik Mlina Zoran Stojanović kaže da je zadovoljan radom mlina tokom kompletne godine, ističući da su za uspješan rad firme zaslužni zaposleni, njih dvadesetak, koji dobrom organizacijom  uspijevaju da obave sav posao pravovremeno.  U sezoni, pšenicu uzimaju od semberskih poljoprivrednih proizvođača, najvećim dijelom iz sela koja su u blizini  Ruhotine, a tokom ostatka godine uvoze neophodne količine. Zoran ističe da je za postojanje mlina zaslužan njegov pokojni otac, koji je imao želju da porodica ima vodenicu.

„Te davne 1988. godine otišao sam u Italiju, gdje sam stupio u kontakt sa čovjekom koji je trgovao mlinskom opremom i uz pomoć Veljka Vidića iz Crnjelova, sve je tako i krenulo, ističe Stojanović. Kada je pokrenuo ovaj posao, Zoran ističe da nije ni imao zamisao da će se doći do industrijske proizvodnje. Prema njegovim riječima, u početku je mlin radio uslužno za potrebe seoskih domaćinstava,  a kasnije se ukazala potreba za proširenjem kapaciteta.



„Kada smo procijenili da je vrijeme za proširenje kapaciteta, 2002. godine smo nabavili novu opremu, i duplirali smo kapacitet. Kada je i to bilo malo, započeli smo izgradnju novog mlina čiji je kapacitet 150 tona na 24 časa“, naglasio je Stojanović. On kažeda veliki broj semberskih poljoprivrednih proizvođača koristi silose ovog preduzeća za smještaj pšenice.

„Zahvaljujući primjeni najmodernijih mašina i kompletno elektronski umreženim upravljanjem cjelokupne proizvodnje, garantuje se besprijekorna mogućnost praćenja prijema žitarica, skladištenja i mljevenja, sve do konačne isporuke brašna, kaže Stojanović. Ovo preduzeće, osim na domaće  tržište, trenutno proizvode plasira u Crnu Goru, Makedoniju, Švedsku, a uskoro bi trebalo da izvoze i na poručje kompletne Skandinavije. 

„Povremeno imamo izvoz u Australiju i Kanadu. Ne radi se tu o profitu, nego je u pitanju satisfakcija i uspjeh firme da izvozimo naše proizvode preko okeana, rekao je Stojanović. On ističe da se brašno iz Mlina Stojanović na tržište plasira u pakovanjima od kilogram, pet, deset i 25 kilograma, te su prepoznatljivi po puder brašnu, tipu 400 i tipu 500, a najviše prodaju tipa 400.

„Zadovoljan sam svim ostvarenim. Bitno je da zadržimo kvalitet po kojem smo prepoznatljivi, rekao je Stojanović. Zoran kaže da je ponosan jer mu je i sin više od pet godina angažovan u firmi, te da mu je to posebna satisfakcija da će sin nastaviti porodičnu tradiciju. U ovom preduzeću ističu da je osnovna odlika njihovog proizvodnog pogona stalno tehničko, tehnološko i kadrovsko usavršavanje, kao odgovor na zahtjeve kupaca, čije zadovoljstvo predstavlja osnovno mijerilo uspješnosti ne samo mlina, nego i preduzeća uopšte.

Kvalitet i tradicija

Mlin „Stojanović i sin“ osnovan je 1989. godine i može se pohvaliti kvalitetom proizvoda, tradicijom, kao i kreativnim ljudskim potencijalom. Osnovne djelatnosti mlina su skladištenje, čuvanje i prerada pšenice, kao i pružanje usluga laboratorijskog ispitivanja. 

Porodično preduzeće

Mlin "Stojanović i sin" je porodično preduzeće koje se bavi preradom žitarica i proizvodnjom mlinarskih proizvoda.

​Semberija info - Z. Kusmuk