Skupe provizije i nadoknade u bankama: Paprene usluge banaka :: Semberija INFO ::

 

Skupe provizije i nadoknade u bankama: Paprene usluge banaka


Usluge banaka u Bijeljini, a tako je vjerovatno i u drugim gradovima RS i BiH, po osnovu provizija i nadoknada su papreno, rekli bismo, bezobrazno skupe.

Letimičnim uvidom u nekoliko poslovnih banaka saznali smo da provizija za plaćanje parking – računa za mjesečno parkiranje, u iznosu od deset KM u jednoj banci košta 1 KM, u drugoj 1,20, u trećoj 1,30, u četvrtoj 2 -2,50, dok u petoj banci, zamislite čuda, ta usluga košta 4 KM. Ljubazni službenik je objasnio da ta usluga za „njihove“ klijente košta svega 60 pfeninga. Vjerovatno je mislio na klijente koji imaju otvorene žiro-račune u toj banci. Zanimljivo je i to da su bankarski službenici pitali, gdje ide uplata, odnosno za koje pravno lice, kao da će oni lično morati nositi uplaćeni novac na dotične adrese.

Objašnjenja bankarskih službenika, zašto je takva situacija sa određivanjem visine provizija i bankarskih usluga  u bankama i zbog čega neke od njih tu uslugu naplaćuju čak 40 odsto od pomenutog iznosa parking-računa, su različita. Dok jedni kažu, kako klijente žele usmjeriti na korištenje e-bankinga, drugi pak, kažu da žele izbjeći nesnosne gužve pred šalterima svojih banaka. Većina njih, kratko i jasno kaže, takva uputstva smo dobili iz „centrale banke“, ili „to je viša politika banke“.

 E, sad, ukoliko se zna da poslovne banke u RS i BiH tokom godine inkasiraju ogroman novac, na desetine miliona KM od naplate provizije za plaćanje komunalnih usluga i bankarskih nadoknada za vođenje tekućih računa, SMS usluge, usluge e-bankinga, za razmjenu novca i druge usluge, postaje sasvim razumljiva nezajažljivost i halapljivost sa kojom svaka banka sama određuje cijenu pomenutih usluga. A, to, da su ove usluge nerealno skupe u društvu u kome živimo, te da se tokom godine po osnovu plaćenih provizija i bankarskih nadoknada u svakom kućnom budžetu istopi po nekoliko stotina KM, izgleda, za sada nikome posebno ne smeta.

Semberija info - Lj. Ljubojević