ODRŽAN GLAVNI ODBOR PARTIJE DEMOKRATSKOG PROGRESA :: Semberija INFO ::

 

ODRŽAN GLAVNI ODBOR PARTIJE DEMOKRATSKOG PROGRESA


Glavni odbor Partije demokratskog progresa održao je sjednicu danas u Istočnom Sarajevu. Teme sjednic su bile aktuelna politička situacija i priprema za lokalne izbore.

Potpredsjednik PDP-a, Igor Crnadak, na današnjoj sjednici je imenovan za šefa Glavnog
izbornog štaba.

Glavni odbor PDP-a donio je i sljedeće zaključke:

- Dosadašnji tok mandata koalicije SNSD-SDA-HDZ na BiH nivou je u potpunosti neuspješan. Tokom ovog perioda nije započet nijedan pozitivan proces, niti su vladajuće stranke pokazale sposobnost da riješe bilo koji od značajnijih problema u Republici Srpskoj i BiH. Posebno je zabrinjavajuće što je neznanjem i političkom trgovinom SNSD-a Republika Srpska izgubila sve ključne pozicije u bezbjednosnom sektoru (ministar bezbjednosti, direktor SIPA-e, predsjednik komisije PS BiH za nadzor OSA-e), kao i u Centralnoj banci BiH, te da je Republika Srpska ostala bez jednog ministarskog mjesta koje joj pripada.

- Glavni odbor PDP smatra da se u Republici Srpskoj dešava nastavak ekonomskog propadanja Republike Srpske pod upravljanjem SNSD-a i njihove koalicije, što se posebno ogleda u činjenici da investicija gotovo da nema, da se nastavlja proces nekontrolisanog zaduživanja, te da sve veći broj ljudi odlazi iz Republike Srpske, zbog
potpune besperspektivnosti i nedostatka nade u bolje sutra.

- Glavni odbor PDP-a smatra da srpski član Predsjedništva BiH i SNSD trebaju prestati sa iznošenjem neistina i saopšti istinu o odluci Predsjedništva vezano za ANP, tzv. Program reformi, kojim je trasiran put BiH u NATO.

- Glavni odbor PDP ne podržava Zakon o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koji su predložili SNSD i HDZ, jer predstavlja oduzimanje nadležnosti NSRS i nije u skladu sa dogovorom lidera političkih partija iz Republike Srpske. Odluka Ustavnog suda BiH koja se odnosi na poljoprivredno zemljište u RS suprotna je interesima Srpske i pozivamo institucije Republike Srpske da, pored političkih stavova koji su zauzeti u prethodnom periodu, preduzmu sve neophodne pravne korake kako interesi Republike Srpske ne bi bili ugroženi.
 

- Glavni odbor PDP smatra da je stanje u pravosuđu RS i BiH neodrživo, da građani s pravom nemaju povjerenja u pravosudne institucije, te da je neophodno poduzeti hitne mjere da se stanje popravi. Glavni odbor PDP podržava usvajanje Zakona o prestanku mandata članovima VSTS u PD PS BiH, jer se radi o najodgovornijoj i najvažnijoj instituciji za ostvarivanje poboljšanja stanja u pravosuđu, te instituciji koja nema podršku javnosti i čiji su svi poslednji izvještaji jednoglasno odbačeni.

- Glavni odbor PDP je ponovio čvrsto opredjeljenje PDP da se suprotstavi povećanju stope PDV-a, jer bi to bio ogroman udarac na standard građana, kao i na privredu Republike Srpske i BiH. Takođe, PDP smatra da je neophodno hitno izvršiti smanjenje ukupnog poreskog opterećenja, većine fiskalnih i parafiskalnih nameta, jer je to jedini put do privrednog razvoja, oživljavanja domaćih preduzeća, veće atraktivnosti za strane investiticije i povećanja zaposlenosti.

- Glavni odbor PDP je zadužio Klub poslanika PDP u NS RS da nastavi sa predlaganjem rješenja iz Programa obnove, te da već na narednoj sjednici ponovo predloži inicijativu “samo jedno primanje iz budžeta po osobi”, po kojoj bi se zakonom onemogućilo ostvarivanje više od jednog primanja iz budžeta i budžetski finansiranih
institucija i tijela po jednoj osobi.

- Glavni odbor PDP podržava sve aktivnosti koje su usmjerene na postizanje dogovora o jednom kandidatu opozicije u što većem broju opština u Republici Srpskoj, te je zadužio opštinske i gradske odbore da intenziviraju sve aktivnosti u okviru partijske infrastrukture, kao i razgovore sa svim potencijalnim partnerima iz opozicije.

- Glavni odbor traži od svojih članova, funkcionera, a posebno kandidata na lokalnim izborima da se rukovode i snažno afirmišu stavove partije usvojene kroz Deklaraciju o lokalnoj samoupravi, usvojenoj na Saboru PDP-a.
 
Informativna služba PDP-a