ODRŽAN INFO DAN ZA DODJELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA :: Semberija INFO ::

 

ODRŽAN INFO DAN ZA DODJELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA


Prezentaciju petog  javnog poziva  za dodjelu bespovratnih sredstava poslovnim subjektima u BiH, koji imaju imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja, organizovali su Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Bijeljina i Razvojna agencija Republike Srpske.

-Maksimalni iznos grant sredstava dostupan za start-ap iznosi 10. 000 evra, a za mikro, mala i srednja preduzeća do 250 zaposlenih 30. 000 evra, s tim da moraju obezbijediti vlastito učešće u iznosu minimalno 50 posto. Grant sredstva obezbijeđena su kroz „Čelendž tu čejndž“-C2C program koji implementiraju proizvode Razvojna agencija Republike Srpske i sarajevska regionalna agencija SERDA, a finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA/Ambasada Švedske u BiH“, rekao je Marko Kakuća iz Razvojna agencija RS i dodao da je ukupna vrijednost Čelendž fonda četiri miliona evra.

- Do sada su provedena četiri javna poziva, a trenutno je u implementacciji 110 projekata sa ukupnom realokaccijom od 2,5 miliona evra, a u procesu potpisivanja je još 38 projekata sa ukupnom realokacijom od oko 800. 000 evra“, istakao je Kakuća i dodao da je u prethodnass četiri poziva na području bijeljinske regije, podržano pet projekata sa ukupnom realokacijom od 117. 000 eura. Jedan od potencijalnih korisnika bespovratnih sredstava Stefan Popović, smatra da je ovo idealna šansa za pokretanje posla. Iako je student prava, sa ocem i bratom  se bavi drvoprerađivačkim radovima u etno stilu.

-Zbog potrebnih sredstava, za unaprijeđenje i proširrenje djelatnosti, došao sam da se informišem o načinu apliciranja, kako bi naše ideje zaživjele“, rekao je Popović. Načelnik Odjeljenja za privredu Dejan Savić istakao je da je ovo način obezbjeđivanja eksternih sredstava za privrednu djelatnost.

-Gradska uprava i resorno odjeljenje na ovaj način nastoji da pomogne privrednicima i preduzetnicima, a sa ciljem da im se u finansijskom smislu olakša poslovanje“, rekao je Savić i podsjetio da trenutno na području grada egzistira i radi oko 1. 900 preduzetničkih radnji, a najzastupljenije djelatnosti su trgovina, ugostiteljstvo, saobraćaj, zanatstvo i td. Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Tatjana Blagojević, istakla je da su ove godine planirali dva projekta iz donatorskih sredstava.

-Aplicirali smo 20. februara, zajedno sa Razvojnom agencijom Banja Luka i Republičkom razvojnom agenciojom Zlatibor, koja je nosilac projekta prekogranične saradnje, a rezultat ćemo znati u narednih nekoliko mjeseci. Riječ je o projektu dualnog obrazovanja u saradnji sa Tehničkom školom „Mihajlo Pupin“, a od tog projekta očekujemo sredstva u iznosu do 50. 000 evra koji će doprinijeti da uvedemo nove metodologije rada u školi. Cilj nam je da zadržimo naše mlade, a da privredni subjekti dobiju stručan kadar. U aprilu, zajedno sa opštinama Lopare i Ugljevik, za aplikante ćemo organizovati besplatnu obuku kako postati preduzetnik kroz devet modula, od toga kako da napišu biznis plan, kako se marketinški promovisati i sl. a najbolje inovativne ideje će se nagrađivati iz fonda nagrada koji će izdvojiti Grad Bijeljina, te opštine Lopare i Ugljevik“, rekla je Blagojevićeva. Ona je izrazila zadovoljstvo što klijenti sve češće dolaze u Agenciju sa pitanjima kako da pkrenu biznis, te kako da apliciraju za donatorska sredstva, a kako je naglasila, u Agenciji su spremni da im maksimalno pomognu. Na prezentaciji koja je održana u zgradi Gradske uprave, potencijalnim aplikantima, date su osnovne smjernice o uslovima prijave i pojašnjeni koraci za on lajn prijavu.