KO JE ZA NEZAVISNO KOSOVO, A KO JE POVUKAO PRIZNANjE :: Semberija INFO ::

 

KO JE ZA NEZAVISNO KOSOVO, A KO JE POVUKAO PRIZNANjE


Republika Sijera Leone postala je danas 18. zemlja koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države. Ona je tako donijela ključnu prevagu za Srbiju u borbi pred Ujedinjenim nacijama, gdje glas svake od 193 zemlje članice – bila ona najmanja ili najmoćnija – ima isti značaj kada se odlučuje u važnim tijelima kao što je Unesko.

U ovom momentu, kosovsku nezavisnost ne priznaje 96 zemalja, 92 priznaju, dok se pet zemalja nalazi u fluidnom stavu, odnosno priznaju, ali više ne glasaju za Kosovo u UN, čime Priština više nema većinu. Inače, Sijera Leone jedna je od prvih koji su 2008. priznale nezavisnost Kosova.

To znači da je ispunjen cilj koji je Srbija odredila i koji je u nekoliko navrata pominjao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, da broj država koje su priznale Kosovo padne ispod 97.

Velika borba za “otpriznavanje” Kosova

– Sa posebnim zadovoljstvom mogu da pokažem notu od Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se navodi da Sijera Leone povlači priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate do kojih se dođe u dijalogu, uz posredovanje EU i UN – rekao je Dačić Tanjugu.

Srbija je ovim zabilježila važnu pobjedu u dugogodišnoj diplomatskoj borbi između Beograda i Prištine. Nakon što je od 2008. u toj borbi u prednosti bilo Kosovo, naša zemlja je prethodnih nekoliko godina u više navrata uspjevala da se izbori za prevagu, poput one o neulaženju Kosova u Interpol i Unesko.
 
– Naš ministar inostranih poslova je rekao da Kosovo više nema većinu u Ujedinjenim nacijama. Kada smo 2015. godine uspjeli na jedvite jade da spriječimo ulazak Kosova u Unesko, bila su potrebna dva glasa razlike pa da oni ne uđu. Da smo tada imali ovih 18 glasova koji ne bi bili za Kosovo, stvar bi bila potpuno drugačija – rekao je za RTS bivši ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

U prethodnih nekoliko mjeseci, od posljednjeg istraživanja Blica na ovu temu, priznanje Kosova povukla je i mikronežanska Republika Nauru, a bilo je i onih za koje se mislio da su prešli u “prištinski tabor”.
Pored Srbije koja se bori za otpriznavanja i Kosovo ulaže napore da u diplomatskim krugovima dobije što više priznanja država članica UN.

Tako je kosovski predsjednik Hašim Tači prije petnaestak dana na tviteru objavio da je obaviješten od ambasadorka Vljora Čitaku obavestila da je Jamajka priznala Kosovo kao suvereno i nezavisno.
Ubrzo se ispostavilo da je to netačna informacija, što je izazvalo skandal u Prištini, zbog kojeg se dovela u pitanje i pozicija kosovske predstavnice u Sjedinjenim Američkim Državama Vljore Čitaku.
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dobilo je ubrzo zvaničnu potvrdu Kingstona da Jamajka nije priznala takozvano Kosovo.



Zemlje koje su povukle priznanje

1.            Gana
2.            Togo
3.            Unija Komora
4.            Dominika
5.            Surinam
6.            Liberija
7.            Sao Tome i Principe
8.            Gvineja Bisao
9.            Burundi
10.          Papua Nova Gvineja
11.          Lesoto
12.          Grenada
13.          Madagaskar
14.          Solomonska Ostrva
15.          Palau
16.          Centralnoafrička Republika
17.          Republika Nauru
18.          Sijera Leone

Diplomatski rat Beograda i Prištine će se nastaviti, što je potvrdio i predsjednik Srbije najavom da u narednih nekoliko dana možemo da očekujemo nova povlačenja priznanja Kosova.

(srpskainfo.com)