VULIN KATEGORIČAN: SRBIJA SE OŠTRO PROTIVI SMANjENjU SNAGA KFOR NA KIM :: Semberija INFO ::

 

VULIN KATEGORIČAN: SRBIJA SE OŠTRO PROTIVI SMANjENjU SNAGA KFOR NA KIM


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
KFOR je najodgovorniji za održavanje mira i bezbjednosti na teritoriji Kosova i Metohije i zato se Srbija oštro protivi smanjenju snaga KFOR, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin u razgovoru sa zamjenikom načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva admiralom Timotijem Frejzerom, koji boravi u posjeti Srbiji.

Vulin je istakao da Srbi imaju najveće povjerenje u KFOR, pa bi smanjenje broja pripadnika KFOR bilo veoma loše, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar je zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu na angažovanju pripadnika te zemlje u snagama KFOR, ali je ukazao da posebno zabrinjava formiranje tzv. “vojske Kosova” i uspostavljanje tzv “ministarstva odbrane Kosova”.

To je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo i predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 SB UN i ozbiljnu prijetnju regionalnoj stabilnosti, istakao je Vulin.

– Za nas je apsolutno neprihvatljivo da se pravi bilo kakva vojska na prostoru Kosova i Metohije, a posebno ne da silom, na bilo koji način, pokušaju uvesti Srbe u služenje te i takve vojske – istakao je Vulin.
 
– Protiv smo napada na SPC u Crnoj Gori, a zabrinjava nas i kršenje Dejtonskog sporazuma u BiH, koje nastoji da naruši poziciju Republike Srpske, ugrožava srpsko stanovništvo i prijeti daljim nestabilnostima u region – naglasio je Vulin.

On je rekao i da će Srbija u skladu sa politikom vojne neutralnosti nastaviti da unapređuje odnose u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, prema svojim nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

Dodao je da Srbija i predsjednik i vrhovni komandant VS Aleksandar Vučić daju pun doprinos jačanju stabilnosti i bezbjednosti u regionu, što, kaže, ostaje jedan od ključnih prioriteta politike i angažovanja.

Admiral Frejzer je istakao da je britanska strana spremna da nastavi pružanje podrške u oblasti obrazovanja, usavršavanja i obuke pripadnika Vojske Srbije, kao i konkretne pomoći u uništavanju viška ubojnih sredstava koji predstavljaju prijetnju bezbjednosti na ovom prostoru.

Sagovornici su se saglasili da su ukupni bilateralni odnosi dvije zemlje dobri, uključujući i saradnju u oblasti odbrane u okviru koje je u 2020. godini planirano 33 aktivnosti.

Po završetku sastanka, Plan bilateralne vojne saradnje za 2020. godinu potpisali su pukovnik Miroslav Glišić iz Uprave za međunarodnu vojnu saradnju i izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu pukovnik Nik Ilić.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Šan Kristina Meklaud.

(Tanjug)