ŠAROVIĆ: TREBA DA IDEMO PAMETNIJE I BOLjE! :: Semberija INFO ::

 

ŠAROVIĆ: TREBA DA IDEMO PAMETNIJE I BOLjE!


Predsjednik SDS-a Mirko Šarović je poručio da je njegov stav da svi treba da pokušaju da nađu zajednički imenitelj, da pokažu zajedništvo oko ovako krupnih pitanja.

– Istovremeno sam smatrao da danas treba da pričamo o dva pitanja. Jedno je naš odgovor na odluke Ustavnog suda. Drugo, šta ćemo sa ovakvim Ustavnim sudom. Zato nije pametno da danas pričamo o referendumima, secesiji. Za te stvari vjerovatno ima vremena, ali ovo su najvažnija pitanja. Nemojte da mislite da kod mene i opozicije ima bilo kakvog straha, ali prije svega ima briga. Kada izgovaramo tako krupne riječi, treba da to imamo na umu – rekao je Šarović.

On je rekao da će SDS stati iza zaključaka koje je dala predsjednica RS, ali da ima nešto drugačiji stav o ključnim zaključcima.

– Smatrao sam da neke stvari treba gledati pametnije. Ova borba nije jedina koja se odnosi na odluku Ustavnog suda. Ova pitanja teško da će se riješiti bez diplomatije i internacionalizacije. Reakcije i postupci donosioca odluka u RS već su više puta vršene i donosile su neuspjeh. Velike riječi nikada nisu pratile odgovarajuće reakcije predstavnika RS – kaže Šarović.

On je upitao zašto se o ovom pitanju odmah nije izjasnio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

– Njegov glas sada ima najveću težinu, u nastupu u međunarodnim odnosima se uvažava isto kao člana Predsjedništva BiH. Po meni, odgovor Republike Srpske treba da bude jak, ali racionalan – kaže Šarović.

- Jaka nacionalna retorika na domaćem terenu se pokazala beskorisnom dok je na međunarodnom planu često bila kontraproduktivna. Republika Srpska je u brojnim slučajevima ugrožavanja vitalnih interesa dočekivala nespremno bez jasne vizije, strategije i odgovora - zaključio je Šarović.

sdsrs.com