RADIO- MEDIJ KOJI JE OBILjEŽIO DOBAR DIO 20. VIJEKA, A ČINI TO I DALjE :: Semberija INFO ::

 

RADIO- MEDIJ KOJI JE OBILjEŽIO DOBAR DIO 20. VIJEKA, A ČINI TO I DALjE


Iako radio već godinama otpisuju i najavljuju njegov nestanak, on uporno opstaje. Glavni razlog tome leži u neposrednosti, toplini glasa i nezamjenjivosti radija u automobilu.

Radio kao medij koji je obilježio dobar dio 20. vijeka u 21. vijek je stigao kao njegovo već pomalo zastarjelo naslijeđe. Međutim, uprkos razvoju tehnologije radio nije izgubio značaj. Njegova uloga je nezamjenjiva naročito u specifičnim situacijama poput ratnih dešavanja ili prirodnih katastrofa. Ovaj medij je vjerni pratilac u raznim situacijama, zato je njegova budućnost neupitna. 



Radio je decenijama tu da nas informiše, zabavlja i podučava, a i nakon pojave televizije i interneta ovaj medij ne gubi na značaju. Istina, publika je nešto drugačija, teme su savremenije, a na određeni način svi postajemo urednici vlastitog radijskog programa. Naime, najnovije usluge emisija na zahtjev omogućavaju slušaocima čak da sami postanu urednici birajući teme koje žele i vrijeme kada žele da slušaju, bilo u automobilu, uz čitanje ili pred spavanje.  



Inače, kolijevka radija je Amerika. Jedno od svojih modernih čuda stvorila je 1920. godine. Putovanje od Amerike do ovih naših prostora trajalo je tek šest godina. U Kraljevini SHS, 15. maja 1926. godine, počeo je s emitovanjem Radio Zagreb, a zatim su uslijedili Radio Ljubljana i Radio Beograd.   

Generalna konferencija UNESCO-a je 2011. godine proglasila 13. februar za svjetski dan radija, a za dan radija uzela je dan kada je 1946. godine prvi put Radio Ujedinjenih nacija emitovao program riječima: ,,Ovo su Ujedinjene nacije. Obraćamo se ljudima svijeta.“

 Ovaj dan promoviše radio kao medij i sve mogućnosti koje on pruža - radio je dobar prijatelj, životni saputnik, korisni savjetnik, pouzdan informator...

U svakodnevnom životu, publika svih generacija svakodnevno pronalazi razlog da sluša radio.

Portal Semberija info - M. Rešidović