Mirjana Marinković-Lepić: Ovakva najava je za mene nepojmljiva :: Semberija INFO ::

 

Mirjana Marinković-Lepić: Ovakva najava je za mene nepojmljiva


Umjesto da im bude obaveza da poštuju odluke Ustavnog suda BiH, dopadale im se ili ne, oni žele da blokiraju državu, kazala je zastupnica Marinković-Lepić

Šokirana sam jednom ovakvom najavom, kazala je za Oslobođenje zastupnica Naš stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Mirjana Marinković-Lepić, komentarišući najavu da će se svi zvaničnici iz RS-a u državnim institucijama povući iz odlučivanja dok se ne donesu izmjne Zakona o Ustavnom sudu BiH.

- Zaista sam šokirana takvim odnosom prema najvišoj pravosudnoj instituciji u BiH. Umjesto da im bude obaveza da poštuju odluke Ustavnog suda BiH, dopadale im se ili ne, oni žele da blokiraju institucije, odnosno da blokiraju državu. To je za mene nepojmljivo. Pitaju li se njihovi predstavnici u institucijama u BiH ko će im sutra dati plate i kako će ostvarivati svoja prava. Ovo je klasična ucjena. Šta će iznačiti izbacivanje sudija stranaca iz Ustavnog suda? Zašto oni toliko smetaju? Da li to znači da će Ustavni sud BiH biti pod uticajem politike, čim nekom smetaju stranci, odnosno ljudi koji na objektivan način, neopterećeni političkom situacijom, odlučuju o pravnim pitanjima - istakla je Marinković-Lepić.

oslobođenje.ba